NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Összefogás a vesebetegségek megelőzéséért

Dr. Reusz György professzorral, a Magyar Nephrológiai Társaság (MANET) tavaly ősszel, négy évre megválasztott elnökével a Nemzeti Vese Programról, annak céljairól, a vesebetegek tájékoztatásáról és az orvosok továbbképzéséről beszélgettünk.

Széles szakmai és civil összefogás keretében életre hívták a Nemzeti Vese Programot. Kiket kívánnak megszólítani?

– Célunk a lakosság és az alapellátó orvosok tájékoztatása a vesét érintő elváltozásokról. A program továbbá a már felismert vesebetegekkel is foglalkozik, azokkal, akik részben az alapellátás, részben pedig a szakellátás – belgyógyászat, nefrológia – szintjén kerülnek be az ellátórendszerbe. Mindemellett a programnak olyan része is van, amely a dializáltak felvilágosítását tűzte célul. El kell mondanunk a művese állomásokon kezelt betegek számára, hogy ki lehet alkalmas a transzplantációra – akinél ez a lehetőség valamely okból nem áll fenn, azzal meg kell ismertetni, hogy milyen életmódot célszerű követnie. Erre vonatkozóan a Magyar Nephrológiai Társaság honlapján közzétettük a 7 aranyszabályt (ld. lent), amelyek betartásával csökkenthetjük a vesebetegségek kialakulásának kockázatát. Minden alkalmat igyekszünk megragadni, hogy minél több emberrel, közérthető formában ismertessük meg a helyes életmódra vonatkozó javaslatainkat, a többi között a megfelelő táplálkozás, a fittség, a kontrollált gyógyszerfogyasztás szerepét.

Milyen fórumok alkalmával tudják megszólítani a lakosságot, azaz hogyan képesek hatékonyan elérni minél több vesebeteget?

– A lakosság tájékoztatása több síkon történik. A Magyar Nephrológiai Társaság a Vese Világnapján – minden év márciusában, a második csütörtökön – kampányszerűen népszerűsíti e fontos szervünk megóvását az általános egészségmegőrzés érdekében. A Nemzeti Vese Program szintén célul tűzte ki a megfelelő életvitel elterjesztését, csak nem kampányszerűen, hanem rendszeres megjelenésekkel. Az egyik ilyen kiemelt aktivitás volt a Vesesziget, melyet június 4-5-én, a Városligetben, az Egészségliget rendezvény keretei között rendeztek meg. Az odalátogatók szűrővizsgálatokon vehettek részt, ahol vérnyomást mértünk, testösszetétel-elemzést kaphattak, dietetikus tanácsadást nyújtottunk számukra. Szórólapokat osztottunk és felhívtuk az érdeklődők figyelmét a honlapunkra, amelyet rendszeresen frissítünk: most dolgozunk egy diétás táblázaton és útmutatón a vesebetegek számára, illetve a terveink szerint felkerül majd egy könyv is e témakörben a MANET és a Nemzeti Vese Program honlapjára. Számos megjelenésünk volt a televízióban, illetve a Kossuth és a kereskedelmi rádiókban egyaránt, ahol hallgatói kérdésekre is lehetőségünk adódott válaszolni. A cél annak tudatosítása, hogy a vesebetegség nem is feltétlenül és elsősorban a vese megbetegedésével kezdődik, hanem a civilizált társadalmakban kialakuló, tömegesen előforduló kórok – például az elhízás, a magas vérnyomás és a diabétesz – következtében származik a legtöbb vesebetegség. Tehát tulajdonképpen a civilizációs betegségeket kell megelőzni; tenni kell a kövérség és a cukorbetegség ellen, mert ezek tönkre teszik a vesét is.

Milyen módon képzelik a háziorvosok továbbképzését a nefrológia területén?

– A Nemzeti Vese Programban kiemelt teret kapnak a háziorvosok is, hiszen legelőször ők kerülnek kapcsolatba a beteggel, így fontos szerepük van a vesebetegségek felismerésében, és a betegek tájékoztatásában. Az elkövetkezendő fél évben a háziorvosok körében reprezentatív felmérést végzünk arról, hogy milyen információk és tájékozódási lehetőségek állnak a háziorvosok rendelkezésére a vesebetegségek kapcsán, és milyennek tartják a lakosság ismereteit. A Háziorvosok Országos Egyesületével közös továbbképző tanfolyamot indítunk, amelyet már bejelentettünk a Semmelweis Egyetem továbbképzési rendszerébe. Jövőre kívánjuk elindítani a képzést. A terveink szerint az – akkreditációt magába foglaló – négyórás tanfolyam Budapesten és a nagyobb városokban zajlana. A tervezett képzést a háziorvosokkal negyütt dolgozzuk ki, egyeztettünk dr. Balogh Sándorral, a Háziorvosok Országos Egyesületének elnökével is. A dializálást végző orvosok továbbképzése szintén fontos feladat.

A 8 aranyszabály

1. Tartsa fitten és aktívan saját magát!

Önmagunk fitten tartása segít csökkenteni a vérnyomást és ezáltal a krónikus veseelégtelenség rizikóját. A “mozgásban a vese egészségéért” elv egy, az egész világra kiterjedő mozgalom! Ennek kapcsán mindennapi emberek, hírességek, közéleti személyiségek és szakemberek együtt menetelnek, közterületeken gyalogolnak, futnak és kerékpároznak. Miért nem csatlakozik hozzájuk – bármelyik formát is választja - tökéletes lesz!

2. Rendszeresen ellenőrizze vércukor szintjét!

A cukorbeteg emberek mintegy felében fejlődik ki a cukorbetegséggel kapcsolatos diabéteszes nefropátia, diabéteszesek számára tehát a vesefunkció rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen. A cukorbetegség következtében kialakuló vesekárosodás mérsékelhető vagy teljes mértékben kivédhető, ha idejekorán észleljük. Ezért fontos, hogy szakemberrel rendszeresen ellenőriztesse vércukorszintjét, ebben orvosa vagy gyógyszerésze mindig készséggel áll az Ön rendelkezésére.

3. Ellenőrizze vérnyomását!

Habár sok ember tudatában van annak, hogy a magas vérnyomás agyvérzéshez, illetve szívinfarktushoz vezethet, kevesen tudják, hogy ez a leggyakoribb oka a vesebetegség kialakulásának is. A normál vérnyomás 120/80 Hgmm. Ezen érték és 129/89 Hgmm között prehipertóniáról beszélünk, az ebbe a csoportba tartozó betegek számára alapvető életstílusbeli és diétás változtatásokat ajánlunk. 140/90 Hgmm feletti vérnyomásértékek esetén beszélünk magasvérnyomás betegségről, ilyenkor az orvos tájékoztatja a beteget a kórállapottal járó fokozott rizikóról és a vérnyomás rendszeres ellenőrzését ajánlja. A magas vérnyomás nagyobb valószínűséggel okoz vesekárosodást azokban az esetekben, amikor más betegségekkel is társul, mint pl. cukorbetegség, magas koleszterinszint és szív-, és érrendszeri betegségek.

4. Étkezzen egészségesen és vigyázzon a testsúlyára!

Az ideális testsúly segít kivédeni a cukorbetegség, szívbetegségek és más olyan állapotok kialakulását, amelyek krónikus veseelégtelenséghez vezethetnek. Csökkentse a sóbevitelt; az ajánlott nátrium bevitel 5-6 gramm naponta (egy teás kanálnyi!). Próbálja meg a minimumra csökkentetni az előre elkészített és az éttermi ételek fogyasztását; az otthoni ételekhez pedig ne adjon jelentős mennyiségű sót. Sokkal könnyebb ellenőrizni a sóbevitelt, ha saját maga készíti el friss alapanyagokból az ételeit.

5. Fogyasszon bőségesen vizet!

Régi bölcs javaslat napi 8 pohár víz fogyasztása. A legújabb kutatások szerint pedig elengedhetetlen a jó egészséghez. A bőséges vízfogyasztás segíti a vesét megtisztítani a szervezetet a sótól, a húgysavtól és a méreganyagoktól, ezáltal csökken a krónikus vesebetegségek kialakulásának esélye. Ausztrál és kanadai kutatók alapvetőnek tartják a napi 2 literes vízfogyasztást, mely csökkenti a vesefunkció romlását. Nem javasolják viszont az agresszív folyadékfogyasztást, mely mellékhatásokat okozhat. Vesekövesség esetében kifejezetten ajánlott napi 2-3 liter víz elfogyasztása, így az újabb kő kialakulásának esélye csökkenthető.

Romló veseműködés esetén kezdetben még inkább megnő a folyadékigény. Csak a veseelégtelenség késői stádiumában – amikor a vese már nem tudja kiválasztani a megfelelő mennyiségű folyadékot – lehet ártalmas a túlzott bevitel. Győződjön meg arról, hogy jó a veseműködése! Támogassa veséje műkődését megfelelő folyadékbevitellel!

6. Ne dohányozzon!

A dohányzás lelassítja a vese véráramlását. Amennyiben kevesebb vér jut a vesékbe, romlik a vesefunkció. A dohányzás a vesedaganatok kockázatás is mintegy 50%-kal megnöveli.

7. Ne használjon rendszeresen vény nélküli gyógyszereket!

Általánosan elterjedt gyógyszerek rendszeres szedése, mint a különböző gyulladásgátlók, (például az ibuprofen), vesekárosodást és betegséget okoz. Az ilyen gyógyszerek nem jelentenek jelentős veszélyt, amennyiben a vese egészséges és csak alkalmanként használják őket. Ellenben ha krónikus fájdalomcsillapításra szolgálnak, mint ízületi gyulladás vagy derékfájdalom esetén, orvosa segítségével olyan szert kell választani, mely a fájdalmat csökkenti, de a vesét a legkevésbé károsítja.

8. Ellenőrizze vesefunkcióját, ha egy vagy több “nagy kockázati tényezővel” rendelkezik, úgymint:

– Cukorbeteg

– Magas vérnyomása van

– Túlsúlyos

– Ön vagy egyik családtagja vesebetegségben szenved

 

(Forrás: Magyar Nephrológiai Társaság)Bene zsolt
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care