NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Megmentheti a veséjét: megelőzés, korai felismerés

Ha még tünetmentes időszakban, tehát korai veseelégtelenség esetén fedezik fel a bajt, akkor elkerülhető a dialízis.

Volt már panasza a veséjére? Tapasztalt vizeletürítési problémákat? Ha nem, akkor bizonyára azt hiszi, hogy minden a legnagyobb rendben van - legalábbis a veséjével. Pedig lehet, hogy ez nem igaz.

A vesebetegség előfordulása napjainkban egyre gyakoribb, a betegek száma évente mintegy 6-7 százalékkal növekszik, becslések szerint jelenleg minden 10. embernek van valamilyen (sokszor rejtett) veseproblémája. Ahogy az eddigi cikkeinkben is olvashatták, a vese károsodása nagyon csendes folyamat, általában tünetmentes.

Épp ezért a korai stádiumú krónikus vesebetegségben szenvedő betegek nagy többségét nem kezdik időben kezelni, hiszen ők nem fordulnak orvoshoz, egészségesnek érzik magukat.

Pedig a vesekárosodás korai felismerése óriási előnyt biztosít a betegnek és orvosnak: az időben kiszűrt veseelégtelenség kordában tartható gyógyszerekkel, életmódváltással. Sokat segít ilyenkor a dohányzás elhagyása, a fizikai aktivitás növelése, a testsúly szoros kontrollja (testsúlycsökkentés), a vérnyomás kontrollja, a helyes táplálkozás.


Milyen előnnyel jár a korai diagnózis?

A krónikus vesebetegség mielőbbi kimutatása lehetőséget ad a korai kezelésre, ami sokszor csak életmódváltással és rendszeresebb szűréssel jár. Ha a helyzet rosszabb, akkor gyógyszeres kezelésre lehet szükség, mellyel lelassítható vagy megállíthatja a vesebetegség súlyosbodása. Ezzel csökken a vesebetegségekhez társuló szív-, és érrendszeri kórképek kialakulásának kockázata is.

Sajnos a vesebetegek többsége meghal, még mielőtt dializálhatnák! Minél jobban zsugorodik a vese, annál inkább megnagyobbodik a szív, kialakul a szívelégtelenség. A vesekárosodás miatt bekövetkező kardiovaszkuláris betegségek a páciens halálához vezetnek, még mielőtt magára a vesekárosodásra fény derülne.

A vesebetegség miatt vérszegénység is felléphet. Sajnos az is előfordul, hogy valaki hajlamosabb a veseelégtelenségre, ezért bizonyos gyógyszerek alkalmazása előtt az orvosnak érdemes lenne vesefunkciós vizsgálatot kérnie.

Mivel a vese fő funkciója a vízoldékony méreganyagok kivonása a vérből, ezért ha ez elmarad, akkor felszaporodnak a káros anyagok, és a vérrel minden szervhez eljutnak. A veseelégtelenség tehát a teljes szervezetre károsan hat, több betegség kockázatát is megemeli, mivel elindíthatja a szív- és agyi erek meszesedési folyamatát. Ráadásul ezzel egy ördögi kör kezdődik: az érelmeszesedés károsítja a vesét, a vesekárosodás pedig tovább gyorsítja az érelmeszesedést, ezért egy idő után a szív működése is drámaian romlik.

Ha a vesék nem működnek, és a funkciójuk nem pótolható (dialízissel vagy transzplantációval), akkor a beteg meghal.

 

Milyen panaszok, jelenségek vethetik fel a gyanút?

Alapvetően - mint ezt már mondtuk - a veseelégtelenség kezdetben tünetmentes. Ám sok olyan betegségnek van tünete, amely később veseelégtelenséget okoz.

Rendszeres gyulladások, mechanikai akadályok, például véralvadékok, kövek miatti szűkület, a fájdalomcsillapítók nyakló nélküli szedése is veszélyt rejt.

 

Érdemes az alábbi tünetek esetén gyorsan orvoshoz fordulni:

- deréktájéki, rézsútosan lefelé, a lágyékhajlatba, nemi szervekbe és combba sugárzó fájdalom, amely lehet görcsös, de lehet tompa, hullámzó erősségű is.

- Ha a fájdalom vizeléskor fokozódik, azt égő érzés kíséri, vagy a vizelet gennyessé, véressé válik vagy "homok" figyelhető meg benne.

- Ha vizelési képtelenség alakul ki, vagy akár csak csökken a vizelet mennyisége.

- Ha általános rosszullét mellett hányinger, hányás, verítékezés, láz, hidegrázás jelentkezik.

- Keressük fel a háziorvost, ha felpüffed az arc, a szem, a kéz vagy a láb, ha ödéma alakul ki valahol.

- Forduljunk orvoshoz, ha a veséket "trauma" érte, tehát megütöttük, megütötték őket.

- Mérgezés, gyógyszer-túladagolás is károsíthatja a veséket, ezért ilyen események után ellenőrizni kell a vesefunkciót.

- A vese krónikus elzáródása esetén általában csak tompa nyomó fájdalom mutatkozik, esetleg még az sem - sajnos csak az általános közérzetromlás lehet figyelmeztető jel ebben az esetben.

Sok háziorvos nem ajánlja fel évente a laborvizsgálatot, ám jó tudni, hogy a páciens is kezdeményezheti ezt! Az OEP által finanszírozott vér- és vizeletvizsgálat gyors és rendkívül hatékony: vesekárosodás esetén ugyanis fehérje kerül a vizeletbe, ez pedig könnyen kimutatható, a vérvizsgálat is pontos képet mutat a veseműködésről. Így gyorsan, még időben fel lehet fedezni a vesekárosodást, tehát elkerülhető a vese működését pótló terápia (dialízis vagy transzplantáció), amely a beteg részéről életmódbeli változtatásokat igényel, és jóval költségesebb, mint a betegség kialakulásának megelőzése.

Ha az elmúlt 1 évben nem volt laborvizsgálaton, kérje meg háziorvosát, hogy írjon egy beutalót!

Kéky Kira
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care