NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

N.O.T.E.S.: a sebészet új útjai

Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery, azaz természetes testnyílásokon keresztül végzett endoszkópos sebészeti beavatkozások.

N.O.T.E.S. Egyre többször találkozik az olvasó ezzel az 5 betűvel és értetlenül áll vele szemben. A betűszó, miként az új módszer az angol nyelvterületről kezd terjedni, bár utóbbiban már élen jár Brazília, India is az Egyesült Államok és Európa mellett. Mit is jelent ez az 5 betű: Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery, azaz természetes testnyílásokon keresztül végzett endoszkópos sebészeti beavatkozások.

Hogy könnyebben legyen érthető, vessünk néhány pillantást a közelmúltra. 30-40 évvel korábban a hasi szervek műtétjeinél nem ritkán 20-30 centiméteres metszéseket ejtettek, megteremtve a sebfertőzések és a sérvek kialakulásának a lehetőségét. A módszer hosszú kórházi tartózkodással és a beteg számára sok fájdalommal járt, a felépülés heteket vett igénybe és a kozmetikai eredmény sem volt kielégítő.

A 80-as évektől kezdett el terjedni a ma már hazánkban is mindenki által ismert eljárás, a laparoszkópos sebészet. Ennek során 3-4, egy-egy centiméteres metszésből erre a célra kifejlesztett műszerekkel először a féregnyúlványt (vakbelet) távolították el, később az epehólyagot, majd a legkülönbözőbb műtéteket hajtották végre, sérveket, gyomrot, májat, lépet, vastagbelet, vesét, mellékvesét is operáltak. (Ma már az átültetendő vese az élő donorból való eltávolítását is ezzel a technikával végzik.) A módszer előnye volt mindaz, ami a korábbi műtétek hátránya: csökkent a sérvek, a sebgennyedések száma, lerövidült a kórházi tartózkodás és a műtét utáni felépülés, illetve kozmetikailag is lényegesen jobb eredményt adtak a kicsiny hegek.

Újabb előrelépést jelentett az egypontos beavatkozás, amikor csak a köldökön keresztül bevezetett eszközökkel végzik a műtétet, de ennek a módszernek az előnye, – leszámítva a kozmetikailag jobb eredményt, azaz egyetlen alig látható heg a 3-4 helyett – nem jelentős. A hagyományos laparoszkópiás különleges műszerek azonban sokkal drágábbak voltak, mint a korábban alkalmazott módszerekéi, igaz, a költség részben megtérült a rövidebb kórházi kezeléssel és a gyorsabb felépüléssel.

A NOTES technika a természetes testnyílásokon (száj-gyomor, hüvely, húgyhólyag, végbélnyílás) bevezetett eszközöket alkalmaz, az erre kifejlesztett eszközök a korábbiaknál is drágábbak, bár előnye a korábbi technikákkal szemben, hogy nem marad vissza látható heg a testfelszínen. Ez főleg olyan egyéneknél jelentős, akiknek a foglakozása megköveteli a tökéletes bőrfelszínt, leginkább a modellek igénye érezhető ebben az irányban. Példaként említem, hogy Naomi Cambell epehólyagját a hüvelyen keresztül távolították el.

Annak ellenére, hogy a módszert 10 évvel korábban dolgozták ki állatkísérletekkel, 5 éve már nem ritka az embereken végzett beavatkozás sem. Ennek ellenére még nem terjedt el széles körben, inkább lehet kísérletes eljárásnak tekinteni. A NOTES beavatkozások számát néhány ezerre lehet tenni, de a műtétek köre jelentősen tágult, beszámoltak már az epehólyag eltávolításon kívül féregnyúlvány-, vese- és lépeltávolításról, vastagbél műtétekről is. A NOTES technikának előnye - az immár hagyományosnak nevezhető laparoszkópiás beavatkozásokkal szemben – csupán kozmetikai, esztétikai.

A beavatkozás megfelelő gyakorlatot, tanulást igényel, amit részben állatokon, részben mesterséges, élettelen modelleken lehet megszerezni. Hogy mennyire fog elterjedni a módszer hazánkban, még nem tudható, de ismerve a női hiúságot, bizonyára lesz rá igény. A magyar sebészek is készülnek a módszer elsajátítására, de egyelőre, – feltehetően – csak néhány (magán?)központban lesz rá lehetőség.Prof. Dr. Alföldy ferenc
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care