NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Élsportolók fél vesével 2. rész

Bár hazánkban nem adnak engedélyt a versenyzésre a fél vesével élőknek, a nemzetközi sportéletben több olyan személyről is tudunk, akik így értek el komoly sikereket.

A horvát Ivan Klasnic Németországban, a Bundesligában futballozott. A Werder Bremen veseelégtelenséggel küszködő horvát támadójának egészségi állapota hirtelen megromlott, ezért megműtötték.

A veseátültetésen áteső 27 éves focista műtétje komplikációmentes volt, ám később kiderült, hogy a beteg szervezete nem fogadta be az édesanyjától kapott új vesét, hanem kilökte azt. Miközben a szakemberek különböző vizsgálatokkal keresték a kilökődés okait, addig a csatár rokonságában újabb donort kerestek, hogy minél hamarabb – lehetőleg hat-nyolc héten belül – megismételhessék a transzplantációt. A focista veseelégtelenségére egyébként két évvel korábban, vakbélműtétjekor derült fény, az orvosok akkor kisebb beavatkozással, különböző klinikai módszerekkel igyekeztek segíteni. Sokáig úgy tűnt, sikerült meggyógyítaniuk a beteg vesét, a sportoló visszatérő egészségi problémái azonban arra utaltak, hogy elkerülhetetlen az új szerv beültetése.

Mintegy féléves kihagyást követően, a Bundesliga 17. fordulójában a Werder Bremen 5-2-re nyert a Bayer Leverkusen ellen, és ezzel pontszámban beérte az akkori első bajorokat. A csapat góljai közül kettőt a veseátültetése után visszatért horvát Ivan Klasnic szerzett. A horvát labdarúgó második operáció sikerrel járt, a megkapott vesét befogadta a szervezete, és folytathatta sportkarrierjét.

Sportolók, akik súlyos veseproblémáik után folytathatták pályafutásukat:

Scott Bevan (labdarúgó)
A kapus az angol Tamworth játékosaként egy kupameccsen úgy ütközött az ellenfél egyik csatárával, hogy a mérkőzés után sürgősen ki kellett venni az egyik veséjét. Bevan a műtét után néhány hónappal újra védett.

Alonso Mourning (kosárlabdázó)
Egy fertőző betegség után abba kellett hagynia a játékot, de később sikeres veseátültetése után visszatért, és NBA-bajnok lett a Miami Heat együttesével. Tagja volt az olimpiai bajnokságot nyert válogatott csapatnak is.

Eduard Zenovka (öttusázó)
Az orosz sportoló 1993-ban egy autóbaleset során veszítette el az egyik veséjét. Kitartására jellemző, hogy 1996-ban visszatért, majd olimpiai ezüst- és bronzérmes lett Atlantában.

Jonah Lomu (rögbijátékos)
Az új-zélandi válogatott rögbijátékos súlyos veseelégtelenségben szenvedett, 2004-ben esett át veseátültetésen, de folytatta pályafutását, amely, ismerve a sportág keménységét, nem volt éppen felelősségteljes döntés.

Pablo Ibanez (labdarúgó)
Az Atlético Madrid védője súlyos vesezúzódása miatt egy hónapos kihagyásra kényszerült, de a sérülés nem vetette vissza pályafutását, a futballista később válogatott lett.

Lorisza Oorzsak (birkózó)
A mongol birkózónő köztársasági gyermekbajnokságot nyert a fiúk mezőnyében. A felnőtt női mezőnyben Lorisza háromszoros Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, az athéni olimpián – 19 évesen – ötödik lett. 2007-ben autóbalesetet szenvedett. Az egyetlen a világ birkózásában, aki az egyik veséjének eltávolítása után is szerepel világversenyeken.Bene Zsolt
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care