NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

A vesék sérülései, sebészeti kórképek

A későn kezelt és nem megfelelően ellátott vesesérülések súlyos, maradandó szövődményekhez vezethetnek.

Nyílt vesesérülés viszonylag ritkán, általában – szúrásos vagy lövés általi – baleset következtében fordulhat elő. A fedett traumák a gyakoribbak, amikor – egy vagy több – nagyon erős ütés által sérül(nek) vese/vesék, például sport- vagy közlekedési baleset, esetleg magasból való lezuhanás miatt, és okozhatja jelentős csigolyatesttörés, vagy műtéti beavatkozás egyaránt. A kisebb vesesérülések egy része nem kíván műtéti megoldást – a megfelelő ápolás teljes gyógyulást hozhat. Ugyanakkor orvosi megoldást igényel a vese vizeletelvezető rendszerének és a vesét ellátó ereknek a sérülése. Ezek esetében a betegnek lassabb gyógyulásra kell számítani, valamint a gyors, nagy mennyiségű vér vesztésének veszélye is fennáll.

Ha a traumát ért vese működésével korábban is voltak problémák, akkor egy kisebb trauma is komoly gondokat okozhat. A vese sérülései főként vesetáji és/vagy hasi fájdalommal, vérvizeléssel járhat. A későn kezelt és nem megfelelően ellátott vesesérülések súlyos, maradandó szövődményekhez vezethetnek. Sajnos a vesebetegségek mintegy fele akkor kerül felismerésre, amikor már csak vesepótló kezeléssel vagy veseátültetéssel tartható életben. Egyes becslések szerint 2015-re a világon 36 millió embernek lesz krónikus vesebetegsége. Jelenleg hazánkban évente hat-tízezer ember szorul átmenetileg, vagy – többségében – tartósan vesepótló kezelésekre.B.Zs.
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care