NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Vesebajok, betegségek terhességben

Milyen veseproblémák jelentkezhetnek terhesség alatt? Megmaradnak vagy elmúlnak szülés után?

Terhesség alatt – mint azt tudjuk, és várandós nőként érezzük – több szerv igénybevétele is fokozódik. A szokottnál több munkája lesz a szívnek és a vesének is. Mivel várandósság alatt több folyadék van az édesanya testében, a veséknek nagyobb feladat szűrni ezt a növekvő vértérfogatot. A vesék a terhesség alatt akár 1-1,5 centiméterrel is megnagyobbodhatnak – ez természetes, élettani jelenség. A vesék által megszűrt vérmennyiség a 16-24. héten eléri maximumát. Ezt követően a növekvő méh okozta nyomás kissé csökkenti a vesék vérellátását.

Várandósok ismerik azt az érzést is, hogy gyakrabban kell pisilni, és ez általában teljesen normális. Az egyre nagyobb méh nyomja a húgyhólyagot, így fokozódik a vizeletürítési kényszer. Főleg fekvő helyzetben nő meg a vesék aktivitása.

...és ami már nem.

Ám vannak, lehetnek a vesének a terhességre jellemző betegségei is. Gyakoribbá válnak például a húgyúti fertőzések, a magas vérnyomás, mely a vesére is káros, és esetenként akár akut veseelégtelenséget is kiválthat.

Húgyúti fertőzések

Várandósság alatt sokan fogékonyabbak lesznek a fertőzésekre, vannak, akiknek a terhesség velejárója a hólyaghurut. Statisztikák szerint körülbelül a terhességek 5 százalékában (akár tünetmentesen) is előfordulhatnak baktériumok a vizeletben. Ez azért veszélyes, mert ha az édesanya nem kap kezelést, akkor hólyaghurut és akut vesemedence-gyulladás alakul ki. Épp ezért végeznek rendszeresen vizeletvizsgálatot várandósság alatt. A laboratóriumi vizsgálattal kimutatott baktériumokat antibiotikummal kell a vizeletből kiirtani, nehogy súlyosabb elváltozás alakuljon ki.

A kórokozó (az esetek 90 százalékában) gram negatív pálca, általában E.coli.

Terápia: 10-14 napos antibiotikus kúra – a kórokozó érzékenységének megfelelően.

Kialakulhat akut pyelonephritis, ami a felső húgyutak, elsősorban a veseállomány és a vesemedence fertőzése. Ennek előfordulása 2 százalék körüli, és rendkívül ritkán akár szeptikus sokk is jelentkezhet. Ilyenkor veseelégtelenség, vérképzési rendellenességek, májfunkciós zavar alakulhat ki, mely veszélyes a magzatra is. Ezért ennek a betegségnek a kezelése célzott, „agresszív” és néha a szülésig is eltart.

Terhességi magas vérnyomás okozta vesebetegség

Egészséges terhesekben a terhesség első 6 hónapjában a vérnyomás általában csökken, majd átmeneti emelkedés után a szülés előtt ismét normálissá válik. Ám előfordulhat egyes esetekben olyan magasvérnyomás-betegség, amely komoly veszélyt jelent a vesékre is. A magasvérnyomás-betegségek közül a veséket elsősorban a preeklampsia-eklampsia veszélyezteti – ez az édesanyára és magzatára is kockázatot jelent. Létrejöttéért egyes szakemberek az apai struktúrákat is tartalmazó magzat és anyai szervezet kölcsönhatását okolják. Kialakulásának esélye nagyobb 20 éves kor alatt vagy 35 éves kor fölött és ikerterhességben.

Ez a tünetegyüttes általában a terhesség 20-24. hete után jelentkezik az első szülő nők 3-4 százalékánál, ekkor magas vérnyomást, kóros mennyiségű vizeletfehérje-ürítést, ödémákat, illetve a vesefunkció csökkenését tapasztalják az orvosok. Ebben az esetben akár akut veseelégtelenség is kialakulhat.

Korai tünetei: fejfájás, látási zavar (szemkáprázás), a szemfenéken szűk erek láthatók – ezek a preeklampsziára jellemzőek.

Terápia: kórházi megfigyelés, általában vérnyomáscsökkentő és értágítók adása szükséges. Azért veszélyes, mert a terhesség előre haladtával kialakulhat akár életveszélyes állapot is, mely görcsrohamként (eklampszia) jelentkezik: ez epilepsziához hasonló roham, mely során a beteg kifeszül, megmerevedik, eszméletét veszti, a végtagokon rángógörcsök jelennek meg, a légzés akadozik.

A görcs után „kómás” állapot jelentkezik: a beteg eszméletlen, légzése hörgővé válik, arca felpuffad, ajka elkékül. A roham halálos lehet.

Amennyiben a betegség (preeklampszia) enyhe, akkor az orvos otthonában is kezelheti a beteget: általában szigorú, elsősorban só-és folyadékszegény vagy teljesen sómentes étrend betartása javasolt, és talán furcsa, de a szülés mielőbbi (ám természetesen élettanilag megfelelő időben történő) megindulása a legjobb „gyógymód”.

Jó hír, hogy szülés után a panaszok maguktól megszűnnek, ám a fehérjevizelés még sokáig megmaradhat, és ilyen (úgynevezett toxaemiás) terhesség után gyakoribb a magasvérnyomás-betegség. Ritkán azonban akut veseelégtelenség is visszamaradhat.

Vesedializált betegekre mind a nőgyógyász, mind a nefrológus külön figyelmet fordít, mivel a magzat sikeres kiviselésének esélye csupán 20-25 százalék – sajnos gyakori a spontán abortusz, leginkább a második trimeszterben.

Felhasznált irodalom:

Dr. Mázik Róbert - A vesebetegségek és a terhességKéky Kira
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care