NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Ügyetlen megelőzés, halálos hiúság

Vigyázat! Vesekárosító is lehet az ellenőrizetlenül szedett étrend-kiegészítő!

Főleg akkor szeretnénk egészségesek lenni, ha fenyegetve érezzük magunkat, mert a családunkban vagy a saját életünkben előfordult már vesebetegség. Sokan épp ezért étrend-kiegészítőket, gyógynövényeket szednek, és nem tudják, hogy ezzel akár súlyos, visszafordíthatatlan károsodást is okozhatnak! - Elsősorban a gyógynövényekre kellene odafigyelnie a vesebetegeknek, vannak eleve vesekárosító növények, hatóanyagok, melyeket még egészségeseknek sem kellene fogyasztaniuk - hívja fel a figyelmet Dr. Lugasi Andrea, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettese. Hozzátette: ha valaki bármilyen krónikus betegségben szenved, akkor önhatalmúan ne kezdjen el gyógyhatású készítményt vagy étrend-kiegészítőt szedni.

A növények hatóanyagai gyógyszerekkel is kölcsönhatásba kerülhetnek
Sokan nem tudják, de mivel a gyógynövények élettani hatást gyakorolnak, bizony a gyógyszerekkel is kölcsönhatásba kerülhetnek, ez pedig abból a szempontból mindenképpen káros, a kezelőorvos nem tud erről, ezért nem tudja figyelembe venni a terápia felállításakor.

Aki gyógyhatású terméket szed (bármilyet!) mindenképpen, kérdés nélkül is tájékoztassa erről az orvosát. A hatóanyagok ugyanis fokozhatják vagy gátolhatják egyes anyagok felszívódását, befolyással vannak azok hatásmechanizmusára. Előfordulhat, hogy valaki fegyelmezetten szedi orvosa előírására a gyógyszereit, mégsem sikeres a terápia, és például hiába növeli tovább az orvos a dózist, elmarad a várt hatás – emögött állhat az, hogy a beszedett étrend kiegészítő blokkolja a gyógyszer hatását!

Dr. Lugasi Andrea azt ajánlja, hogy olvassa el mindenki azt, ami dobozra van írva, néha ugyanis feltüntetik, hogy milyen betegségek mellett nem szedhető az adott termék - leggyakrabban a magas vérnyomásban szenvedőket figyelmeztetik. A dobozt pedig mindaddig tartsa meg, amíg szedi a készítményt.

Ha egy családban előfordul vesebetegség, akkor különösen figyeljünk arra, mit szedünk be, és ebben az esetben nem árt, ha szűrésen is rendszeresen részt veszünk – hangsúlyozta Dr. Török Szilárd nefrológus. A nefrológus szakorvos hozzátette, hogy sajnos sokszor vonzó a csomagolás is, és mivel szeretnénk az egészségünkre odafigyelni, ezért hajlamosak vagyunk bedőlni az ígéreteknek, hogy egy-egy készítmény megoldja a problémáinkat. - Egyszerűbb tablettát szedni, mint egészségesen élni – mondta a nefrológus.

Halálos veszélyek
- A legtragikusabb kimenetel a veseleállás, mely akár visszafordíthatatlanná is válhat, a beteg akár transzplantációra is szorulhat - figyelmeztet Dr. Lugasi Andrea. A 80-as évek közepén, a 90-es évek elején volt egy eset, amikor egy kínai fogyasztószert szedtek be amerikai nők, de egy gyógynövény hibásan került bele a termékbe, ezért súlyosan vesekárosító hatóanyagot tartalmazó összetevővel került piacra a készítmény. Ebbe a tévedésbe többen belehaltak!

A több az jobb?
Az étrend-kiegészítők az étrendünkből hiányzó tápanyagokat pótolják – ám jobb lenne, ha ezeket az anyagokat élelmiszerekkel vinnénk be a szervezetünkbe. Ha mégis a tabletták, kapszulák, teák mellett döntünk, akkor figyeljünk arra, hogy se vitaminból, se ásványi anyagból ne legyen benne túl sok, a napi ajánlott beviteli értéknél sokkal több, ugyanis ez is károsítja a méregtelenítő szerveinket.

Ha növényi hatóanyag van egy készítményben, akkor érdemes megkérdezni a krónikus betegségben szenvedőnek a kezelőorvosát, hogy azt szedheti-e, bár hozzá kell tenni, hogy majdnem 9000 étrend kiegészítő, 3000 aktív hatóanyag van piacon, tehát nem biztos, hogy minden orvos ismeri ezek hatásmechanizmusát. Mindenesetre érdemes tájékozódni az bejelentett anyagokról az OÉTI honlapján.

Létezhet nem ismert allergia is egyes összetevőkre: aki több mindenre allergiás, az elővigyázatosan próbálja ki a gyógynövényt tartalmazó szereket.

A készítmények túlnyomó többségének nem tudhatjuk a hatásmechanizmusát, előfordulhat, hogy nem segít, hanem éppen árt a készítmény. Ha például valakinek veseköve van, de ezt nem tudja, és erősen vízhajtó készítményt szed, akkor előfordulhat, hogy a meghajtott kő váratlanul beékelődik, beszorul – ez pedig óriási fájdalommal járhat. Sose diagnosztizáljunk egy betegséget mi magunk, és ne vásároljunk készítményt önhatalmúlag.

Halálos hiúság
- Óriási problémát jelent, hogy egyes fiatalok a szépségük, izomzatuk fejlesztése érdekében különböző készítményeket szednek, melyek közül több szteroidot is tartalmaz. Azok a testépítők, akik ilyen anyagokat használnak, véleményem szerint tudják, hogy veszélyes, amit tesznek, hiszen az interneten (ahonnan a leggyakrabban tájékozódnak, illetve készítményt rendelnek) olvashatóak a figyelmeztetések. Ők arra a kis időre, míg csúcson vannak, vállalják ezt a kockázatot, pedig lehet, hogy utána roncsok lesznek – figyelmeztet Dr. Lugasi Andrea.

A Transzplantációs Klinikán kezelnek jelenleg is egy olyan fiatalembert, aki testépítő, és olyan étrend kiegészítőt szedett, melytől az izmai jobban fejlődtek. Már a második veseátültetésen van túl – meséli Dr. Török Szilárd. Ők a példaképeiket akkor látják, amikor azok a csúcson vannak, azt nem látják, amikor a kórházi ágyban fekszenek, súlyos betegen, haldokolva. Ha látnák, tudnák, akkor esetleg meggondolnák, hogy a pillanatnyi szépség, erő érdekében vállalják-e ezt a kockázatot.Kéky Kira
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care