NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Fáj a vesém, mit vegyek be?

Sokan életükben akkor kezdenek el először gondolkodni azon, hogy pontosan hol is helyezkedhet el a veséjük, amikor hátul, a derekukban, belül fájdalmat éreznek.
Addig is, míg orvoshoz jutunk a panasszal, jó lenne valahogy csillapítani a fájdalmat – ennek lehetőségeiről kérdeztük Dr. Komáromi Zoltán háziorvost. Mint azt portálunkon is olvashatták a vese a hátukon, az utolsó bordaív alatt található, a gerinc közelében. Az első, amin érdemes elgondolkodnunk, hogy érte-e valami sérülés, fizikai behatás azt a területet, megütöttük-e, meghúzódott-e, ráestünk-e – mert ha igen, akkor húzódás, zúzódás okozhat fájdalmat, nem a vese. Ebben az esetben krémekkel, a testrész kíméletével segíthetjük a gyógyulást.

Ha nem történt sérülés, akkor gyanakodhatunk a vesé(i)nkre. Ha pedig valamilyen vizeléssel kapcsolatos panaszunk is van, akkor szinte biztosan ezzel van baj. Ha túl sűrűn kell pisilnünk, vagy éppen hogy egy jó ideje nem vagyunk képesek kiüríteni a hólyagunkat, ha véres a vizeletünk vagy fájdalmas, ha láz is kíséri, ha beödémásodik az arcunk vagy lábunk, akkor irány az orvos!
Ám mivel a tünetek néha a legrosszabbkor, este, éjjel vagy hajnalban jelentkeznek, ezért jó tudni, hogy mit tehetünk addig is, míg orvoshoz nem jutunk.

Elsősegély vesepanaszoknál
Ha a vizelet elakadt, akkor nagy baj lehet – ekkor nem szabad húzni az időt: mentőt kell hívni, mert a hólyag szét is repedhet. Nem nagyon van idő gyógyszereket keresgélni, de a szokásos, erős fájdalomcsillapító bevehető, míg kiér a mentő.

Ha vesekőről van szó, akkor egyoldali fájdalmat érez a beteg, de olyan erőset, ami a szüléshez hasonlítható, kisugározhat egészen a combokig. Gyakran hányinger kíséri – márpedig ez nehezíti a gyógyszerek bevételét. Ezért ilyen esetben előbb a hányingert kell megszüntetni – ezt leginkább kúppal érdemes: recept nélkül kapható hányinger-csillapítót kell használni ilyen esetben. Eltelhet 15-20 perc is, mire a hányinger csillapodhat annyira, hogy a beteg be tudja venni a tablettát.
Ilyenkor valamilyen erős fájdalomcsillapítót és görcsoldót kell keresni az otthoni készletből.
Ha ezek hatására a fájdalom elviselhetővé válik, akkor próbáljunk kényelmes pozíciót találni, elaludni, várjuk ki a reggelt, és menjünk orvoshoz. Ha azonban a fájdalom nem szűnik, akkor orvost kell hívni, vagy ügyeletre kell juttatni a beteget. - Ilyen esetben a kollégák nem szoktak háborogni az éjszakai riasztás miatt sem, főleg, ha kiderül, hogy a fájdalom most jelentkezett, és csillapítók szedésére sem múlt el – tette hozzá Dr. Komáromi Zoltán. Az orvos már vénásan adja be a gyógyszereket, így elkerülhető a hányinger miatti öklendezés.

Ha láz és zavaros vizelet jellemzi a panaszokat, akkor a sok folyadék mellett szintén általános láz- és fájdalomcsillapító lehet az első – az orvos pedig majd antibiotikumos kezelést alkalmaz.
A meleg vizes fürdő nem mindig segít – ha például gyulladás van, akkor még rá is erősíthet. Ezt tehát nem ajánlja Komáromi doktor.

Általános tanácsok a gyógyszer bevételéhez
A gyorsabb felszívódás érdekében olyan gyógyszert válasszunk, amely eleve folyadék, (például van megiható fájdalomcsillapító) vagy vízben feloldható, vagy porrá törhető.
Komáromi doktor metamizole natrium hatóanyagú szert szokott ajánlani: bár receptre kapható ez a népszerű fájdalomcsillapító, de a legtöbb háztartásban van belőle. Ezt érdemes kombinálni a vény nélkül kapható No-Spa, esetleg Papaverin vagy Buscopan tablettával – melyeket törjünk szét apróra, és úgy nyeljünk le. Ha valakinek nincs alacsony vérnyomása, akkor 1-2 óra múlva még ismételhető egyszer ez a kombináció.

Ha van otthon reumatikus fájdalomra orvos által felírt fájdalomcsillapító (például Diclofenac hatóanyagú), akkor ideiglenesen nagy segítség lehet, mert hatékonyan csökkenti a vesebetegség okozta fájdalmat is, addig, míg orvoshoz nem jut a beteg.

Amikor orvoshoz kerülünk, mindenképpen mondjuk el, hogy mikor, milyen dózisban, milyen gyógyszert vettünk be eddig! Ez segíti az orvost a terápia felállításában, a mellékhatások elkerülésében és abban, hogy ne adagolja túl valamely hatóanyagot.

Fáj, de kibírható, elmúlik, de visszatér
Előfordulhat, hogy valakinek néha-néha fáj, gyógyszer hatására elmúlik, de később visszatér a panasza. Ha nem mozgásszervi panasztól fáj a dereka, és a gyógyszer bevétele nem szünteti meg a bajt, csak ideiglenesen enyhíti, akkor ott baj van.

Tehát ha a fájdalom nem erős és nem állandó, csupán rendszeresen visszatérő, akkor sem szabad sokat várni! Aki igazán vigyáz magára, az egy-két ilyen alkalom után akkor is felkeresi a háziorvosát, ha a rendelési idő alatt éppen nem fáj semmije – mert érdemes utánajárni, mi okozza a panaszokat.

Ha pedig rendszeres a fájdalom, akkor mindenképpen kivizsgálást igényel.

Főleg nőknek szokott gyakrabban gondot okozni a felfázás – ennek kezelésével sem érdemes sokáig várni. Ha a fél órás ülőfürdő (1 kg só egy kád 37-38C°-os vízbe) és a vény nélkül kapható felfázás elleni készítmények 2-3 nap alatt nem hoznak javulást, akkor mindenképpen menjünk orvoshoz, mert az elhanyagolt felfázás nagyon komoly, akár életre szóló következményekkel járhat.Kéky Kira
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care