NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

A veseciszták

Az enyhébb lefolyású felnőttkori policisztás vesebetegség az egyik leggyakoribb örökletes fejlődési rendellenesség.

A vesékben nagy számban lehetnek folyadékkal telt hólyagok (ciszták). A ciszták a vesék kéreg- és velőállományában is előfordulhatnak. Lehetnek önállóak, kis számban előfordulók, vagy elfoglalhatják az egész veseállományt, méretüket tekintve ismerünk mikroszkopikusakat, de megnőhetnek akár néhány centiméteresre is. A cisztás vesebetegségek lehetnek örökletes és nem örökletes eredetűek. Az örökletes megbetegedések között a legjelentősebbek az ún. policisztás megbetegedések. Az enyhébb lefolyású felnőttkori policisztás vesebetegség az egyik leggyakoribb örökletes fejlődési rendellenesség. Szerencsére jóval ritkább a súlyos tüneteket okozó, általában már fiatalkorban végstádiumú veseelégtelenséghez vezető, ún. autoszomális (a betegség örökítése egy testi kromoszómához kötődik) recesszív policisztás vesebetegség.

A nem öröklődő betegségek közé tartozik az egyszerű veseciszta, és a multicisztás veseelváltozás is. Az egyszerű veseciszta gyakorisága az életkor előrehaladtával jelentősen nő, míg gyermekkorban egy százalék alatti, addig ötven év felett a lakosság negyedénél fedezhető fel. A multicisztás veseelváltozás leggyakrabban fehér férfiaknál fedezhető fel.

Egy vagy több változó nagyságú, vékony falú, meszesedést nem tartalmazó tömlő még nem károsítja a veseállományt, semmilyen veszélyt nem jelent. Amennyiben azonban növekszik, és ezáltal panaszt okoz – például a méreténél fogva deformálja a vizeletelvezető rendszert, és ezáltal pangást tart fenn – akkor mindenképpen orvosi beavatkozás szükséges.

Tünetei

Az egyszerű veseciszta általában nem okoz tünetet. Ha már felfedezték, célszerű rendszeresen, méretétől függően háromévente ultrahang-vizsgálattal ellenőrizni. A nagyobb ciszta befertőződhet, ilyenkor húgyúti fertőzésre utaló tünetek fordulhatnak elő akár jelentős vizeleteltérés nélkül is. Ha a nagyméretű ciszták feszülnek, akkor tompa fájdalmat, rossz közérzetet okozhatnak. Igen ritkán az egyszerű veseciszta is okozhat magasabb vérnyomást.

Az első komoly tünet – a vesék megnagyobbodása miatt – a hasi, deréktáji fájdalom lehet. A fájdalom élessé vagy görcsössé válhat, a ciszta bevérzése, elfertőződése vagy a gyakran kialakuló vesekő miatt. A feszülő ciszták a vérnyomásra is gyakorolnak közvetett hatást, időnként magas vérnyomást okozva. Az életkor előrehaladtával egyre jobban nő a cisztásan elfajult területek aránya, és – változó gyorsasággal – a betegség krónikus veseelégtelenségbe torkollhat.

Kivizsgálása

A vizsgálata hasi ultrahanggal történik, szükség esetén CT-vizsgálat is szóba jöhet.

A legtöbb ciszta kialakulásának pontos mechanizmusa még nem tisztázott. Az öröklődő típusok közül több kórképnél már sikerült az öröklődés-menetet, valamint a sérült gén pontos helyét feltérképezni. A multicisztás vesebetegség nem öröklődő, oka egyelőre nem ismert. Az örökletes betegségeknél lehetőség szerint elvégzett molekuláris genetikai vizsgálat fontos információkat adhat, főleg további utódok tervezéséhez. A családtagok kivizsgálásával egy esetleg enyhébb lefolyású betegséget korai stádiumban lehet kiszűrni.

Kezelése

Az egyszerű cisztáknál kezelés csak fertőzés és kifejezett feszülés esetén szükségszerű. A ciszták ultrahangvezérléssel végzett leszívása a feszülés okozta kellemetlen tüneteket megszünteti, illetve vagy laparoszkópos cisztafal-rezekció javasolt. A betegség antibiotikummal való kezelése a fertőzés gyanúja esetén szükséges.

A policiszták annyira tönkretehetik a vese állományát, hogy az veseelégtelenséghez vezethet – emiatt a betegség rendszeres urológiai és nefrológiai gondozást igényel. A cisztás vesebetegek követésében a rendszeres vizelet- és vérvizsgálat, továbbá a rendszeres vérnyomásmérés elengedhetetlen. A policisztás betegeknél a folyamatot lehetőség szerint lassítani kell, a kialakult köveket el kell távolítani, a fertőzéseket pedig kezelni kell. Végső esetben a művesekezelés vagy a veseátültetés a megoldás.

Multicisztás vesebetegség esetén, ha az érintett vese jelentősen megnő, a műtéti eltávolítás mérlegelendő. Ha a vese befertőződik, szintén szóba jön a beteg vese kivétele.B. Zs.
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care