NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Több beteget dializálhatnak az Uzsokiban

A jövőben 20–22 helyett 60–66 beteg számára tudnak kezelést nyújtani a fővárosi Uzsoki utcai kórházban.

Az eddig igénybe vehető négy művese kezelő ágy mellett folyamatosan újabb nyolcat állítanak üzembe a fővárosi Uzsoki utcai kórházban, amellyel a mintegy százezres lakosú Zugló dialízis ellátása biztosított lesz. Dr. Golub Iván főigazgatót a kapacitás bővítéséről kérdeztük.

– Miért a kórház üzemelteti a műveseellátást az Uzsokiban?

– Évtizedek óta működik nálunk egy nefrológiai osztály, amelyhez – ahogyan az országban másutt, így nálunk is – tartozik egy négyágyas művese egység. A dialízis a kezdetektől fogva a kórház üzemeltetésében zajlott, soha fel sem merült a privatizáció vagy külső működtető igénybevétele. Egyrészt a volumen nagysága miatt, másrészt a kórház mindenkori vezetése sem szorgalmazta ezt.

– A kevés ágy miatt hova fordulhatott a többi dialízisre szoruló kerületi beteg?

– Mivel mindig alacsony volt a dialízis kapacitásunk, emiatt Zugló lakossága – bár egyébként belgyógyászati vonatkozásban teljes körű ellátást kap nálunk – sajnos művese és nefrológiai vonatkozásban a szomszédos területek dialízis kapacitását vették igénybe. Elsősorban a Péterfy kórházban, illetve Újpesten, de volt, akinek át kellett utaznia a budai oldalra, a Margit kórházba – attól függően, hogy éppen hol tudták fogadni őket.

– Ez kellemetlen volt a betegnek, a kórházaknak pedig bizonyára plusz terhet jelentett.

– Többször felmerült a területi ellátási kötelezettség a nefrológia és művese ellátás vonatkozásában – ezen Zugló 100 ezer feletti lakosságszáma értendő – ehhez azonban kevés volt az ágyszám. Ezért a művese-kapacitás és a profilfejlesztés már főigazgató elődöm, Szegedi professzor idejében a hosszú távú szakmai koncepció része volt – ő 1990 és 95 között töltötte be ezt a pozíciót. A komplex kórház rekonstrukció első ütemeinek kezdete elhúzódott 1995-ig, ekkor még nem sikerült állami támogatást, kormányzati és finanszírozási forrást teremteni erre a célra. 1996-ban azonban sikerült állami, illetve pályázati pénzt szerezni a kórház rekonstrukció első ütemére, de ennek még nem volt része a művese ellátás bővítése. Arra csak a második szakaszban, az öreg épület felújításakor, a kiemelt feladatok között került sor, ugyanúgy, mint a sürgősségi osztály, a kardiológiai szubintenzív és – harmadik helyen nevesítve – a művese részleg kiterjesztésére.

– Mekkora mértékű bővítésről van szó?

– Az Uzsoki rekonstrukciójának második szakasza – amely 2008 és 2011 között zajlott – véglegesen megoldotta ezt a hiányt, jelesül a négy művese kezelő helyet sikerült a duplájával megnövelni: létrehozni a teljes zuglói lakosság igényének elegendő 12 művese kezelő helyet, méghozzá korszerű körülmények között, modern gépparkkal.

Most, 2011-ben birtokba vettük a nem önálló műveseállomásként, hanem a III-as nefrológiai és immunológiai profilú belgyógyászati osztályunk keretén belül működő 12 kezelőhelyes művese egységet. A részleg a krónikus kezelés mellett mobil művese készülékek biztosításával és akut dialízissel is foglalkozik, tehát komplett, a lakosság ellátását rendkívül korszerű eszközökkel biztosító, megfelelő osztályháttérrel rendelkező ellátás indult be. Ennek a beüzemelése jelenleg is zajlik, így azon betegek, akik máshova kényszerültek menni a dialízisért, most már nálunk kapják meg az ellátást. Folyamatosan fejlesztjük a szolgáltatást: a jövőben 20–22 helyett 60–66 beteg számára tudunk kezelést nyújtani, vagyis megháromszoroztuk a teljesítményt.

– Hány műszakban és milyen személyi feltételekkel működik a művesekezelés?

– A gépek három műszakban mennek, reggeltől estig fogadunk beteget heti hat napon át. Az állomásnak részben önálló személyzete van, a III-as belgyógyászati osztály nefrológusai és szakszemélyzete látja el a művesekezelést. A közelmúltban – függetlenül a kapacitásbővüléstől – új osztályvezető főorvost neveztünk ki, Deák György tanár úr, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belklinika osztályvezető nephrológusa került hozzánk, aki szakembereket is hozott magával. A mi orvosainkkal kiegészülve, jól képzett szakszemélyzettel, korszerű technikával biztosítják azt az immár megfelelő kapacitású ellátást, amely évtizedek óta a kórház "adóssága" volt a zuglói lakosság irányában. Úgy gondolom, hogy ezzel a rekonstrukció második ütemének egy kulcskérdése nyert megoldást.

– A többlet feladathoz pluszforrás szükséges.

– A finanszírozás tekintetében is javulást várunk. Az OEP-ben most történt meg a kibővített művese ellátás befogadása és folyamatosan fogják biztosítani a szükséges kezelésszámot. A négy kezelőágy – az általa ellátott kisszámú betegkör miatt – nem működtethető rentábilisan, inkább veszteséget termel. Azt reméljük a nefrológiai osztálytól, hogy a művese ellátás kiterjesztett profiljával, a kapacitásbővüléssel rentábilissá válik, és ezzel a rekonstrukció egyik fő feladata megoldódik. Ez harmonizál a kórház többi részének funkciójával: a gasztroenterológiai, kardiológiai, szívbeteg-ellátó és – negyedikként – a nefrológiai-immunológiai profilú osztályokkal le tudjuk fedni a szükségleteket. Jól illeszkedik az intenzív osztály tevékenységéhez, a többi belgyógyászati osztályhoz és az onkológiai ellátáshoz – tehát úgy tűnik, hogy a kórház szakmai szervezete, portfóliója kiegészül.

Ezzel egyrészt tehermentesítjük a lakosság azon körét, akiknek eddig távolabbra kellett utazni a rendszeres művesekezelésre, másrészt pedig a szomszéd vesecentrumokat, amelyek más területről fogadtak betegeket. Ezt mi nagy eredménynek tekintjük, és reméljük, hogy a finanszírozás miatt – hosszabb távon – megtérülnek a fejlesztések a kórház számára.Bene Zsolt
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care