NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Diaverum - nemcsak a vesét, hanem a lelket is kezelik

Rég nem találkoztunk annyi mosolygó orvossal és nővérrel, mint amikor meglátogattuk a Diaverum egyik dializáló osztályát. Mint kiderült, a szolgáltatónál nagyon odafigyelnek páciensek közérzetére, lelkére. Dr. Magyar Katalinnal, a Diaverum Hungary Kft. Bajai Dialízis Központjának vezető nefrológus-clinic managerével beszélgettünk.

A világ egyik legnagyobb vesepótló kezelést nyújtó szolgáltatója a Diaverum, mely 14 országban (Dél-Amerikától kezdve Európán keresztül egészen Ázsiáig) működtet állomásokat, és majdnem 20 ezer embernek nyújt orvosi ellátást több mint 200 klinikán. A Diaverum olyan független szolgáltató, amely kizárólag a vesepótló kezelésekkel foglalkozik, tevékenységüket nem befolyásolják az orvosi eszközök és eljárások nemzetközi portfóliói, figyelmük középpontjában a beteg áll. Igyekeznek a lehető legjobb minőségű ellátási szabványokat kidolgozni és megvalósítani.

- Egyforma ellátást kap egy magyar és egy nyugat-európai beteg?

- A Diaverum igyekszik egyforma ellátást biztosítani a világ minden részén lévő központjaiban, azonos elvek alapján, azonos szakmai kritériumoknak megfelelően magas színvonalú ellátást igyekszünk nyújtani a betegeknek. Vonatkozik ez arra az időszakra is, amikor krónikus vesebetegek még nem szorulnak művesekezelésre. Amikor pedig elkezdődnek a kezelések, onnantól a hálózat minden országában, minden központban közel hasonló feltételekkel lehet kezelést kapni - jelentős különbségek nincsenek.

Nagyon szigorú szakmai elveket, nemzetközi standardokat dolgoztak ki, és minden hónapban jelenést küldünk mind a 11 állomásról a nemzetközi központba, ahol értékelik az orvosszakmai tevékenységet. Emiatt a mi betegeink is olyan színvonalon kapnak orvosi ellátást, mint Nyugat-Európában, vagy a tengerentúlon.

- Mennyire modern készülékkel dolgoznak?

- Eszközeinket külföldről szerezzük be, nemzetközi standardok alapján. Megbízható gépeink vannak, és arra is fel vagyunk készülve, ha esetleg valamelyiknek mégis gondja lenne: technikusok állnak a rendelkezésre, hogy azonnal elhárítsák a hibát - erre egyébként rendkívül ritkán volt eddig szükség, mert a gépek nagyon megbízhatóak.

- Jut idő a prevencióra és a családtagok felvilágosítására is?

- Mivel a betegekkel kétnaponta találkozunk, ezért elég szoros kapcsolat alakul ki a hozzátartozókkal. Sokat segítenek nekünk és a betegeknek is, nagyon érdeklődőek, mi pedig szívesen adunk felvilágosítást. Valóban érezhető az igény, hogy szeretnének többet tudni a vesebetegségről, a dialízisről, illetve főleg örökletes veseelégtelenség esetén jelentkeznek szűrésre is - sok ilyen páciensünk volt. Ilyenkor még jobban odafigyelünk a felvilágosításra.

- Milyen a légkör a dialízis közben?

- Azt hiszem, hogy a Diaverum minden műveseállomásáról elmondható, hogy rendkívül oldott a légkör, jó kedélyű a csapat, úgy tapasztaljuk, hogy a betegek ezt értékelik. Ez fakad abból is, hogy aki orvosként vagy szakdolgozóként ezt a szakterületet, tehát a nefrológiát választja, az szakmai elhivatottságot tanúsít, életcéljának tekinti a krónikus betegek kezelését. De segít ebben maga a cég is, van egy külön program, a "Touch". Itt továbbképzésekkel, beszélgetésekkel, kommunikációs tréningekkel segítünk abban, hogy ez a pozitív hozzáállás még tovább fejlődjön.

- Azt tapasztaltam, hogy a dialízisen részt vevők igénylik a személyes odafigyelést. Tudnak foglalkozni a betegek lelkével is?

- Igyekszünk, a Diaverumnál ez egy kiemelt feladat, a "Touch" programot erre találták ki. Célunk, hogy a betegeknek ne csak a fizikai elváltozásait kezeljük, hanem egész valójukat teljes, egységes egészként, tehát a pszichológiai és szociális problémákra is odafigyelünk. Mind az orvosok, mind a nővérek igyekeznek ezt az elvet követni, sőt van szociális munkás is a csapatban, illetve egyes állomásokon pszichológus kolléga is rendelkezésre áll részmunkaidőben olyan betegek számára, akiknek a szokottnál is nagyobb lelki megterheléssel jár, hogy művesekezelésre szorulnak.

Igyekszem én is már a gondozás stádiumában - és a többi orvos kolléga is ezt teszi - pszichésen is felkészíteni a beteget arra, hogy változás előtt áll, ha dialízist kezd. Ez sokukat megrázza, nem mindegy tehát, hogy miként készítjük fel őket erre a tényre. A nővérek, a szociális munkások, pszichológus is sokat segítenek, sokat beszélgetnek a beteggel. Azt látjuk, hogy ennek a páciensek örülnek, megnyílnak és elmondják a problémáikat, segítséget kérnek. Így megfelelő pszichés állapotban kezdik el a kezelést.

- Jól tudom, hogy jönnek ide külföldi vendégek is?

- Úgynevezett vendég dialízisre minden veseállomásunkon lehetőség van, a hazánkba érkező üdülni, pihenni vágyóknak lehetőségük van nálunk elvégeztetni a dialízist, itt Baján is vannak ilyen betegeink. Európa összes országából fogadunk, sok a német, holland, francia beteg. A Balaton partján lévő állomásaink közül elsősorban a keszthelyi fogad sok külföldit: ott tényleg nagyon sokan vannak, a külföldi betegek ismerik ezt a lehetőséget, és vannak visszatérő páciensek is, akik a nyaralás megtervezésekor lehetséges úti célként számon tartják Magyarországot, hogy itt jó tapasztalataik voltak dialíziskezeléskor, elégedettek voltak a színvonallal.

- Miben más ez a szolgáltató, mint a többi magyarországi?

- Azt hiszem, hogy mind a három magas színvonalú ellátást biztosít a betegek számára, orvosszakmai szempontból nincsen különbség a szolgáltatók között, talán ami picike plusz, az az említett "Touch" program, amiben a betegek szociális és pszichés ellátására fordítunk nagyobb figyelmet. Meghallgatjuk a betegeinket és kikérjük a véleményüket, így biztosan a legjobbat tudjuk nyújtani nekik.
 


Kéky Kira
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care