NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

A peritoneális dialízis lényege, menete

A belső hasfalat és a belső szerveket borító hashártya hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hemodialízis során használt mesterséges filter: a pórusai bizonyos részecskéket átengednek, míg másokat visszatartanak.

A peritoneális dialízis során ezt a természetes szűrőt használják filterként. Peritoneális dialízis esetében a testben felhalmozódott víz eltávolításához használt oldatok, legtöbbször cukor molekulákat tartalmaznak. A cukor koncentrációja nagyobb a hasban lévő oldatban, mint a vérben. A cukor molekulák nem tudnak átjutni a membránon, a koncentráció különbségek kiegyenlítésének egyetlen módja, ha a víz távozik a membránon keresztül. Ezt a folyamatot ozmózisnak nevezzük. Az ozmózis során, a diffúzióval ellentétben, a molekulák csak egy irányba mozognak. A cukor molekulákat tartalmazó friss dialízis oldat folyamatos adagolásával az elégtelen veseműködés következtében felhalmozódott víz fokozatosan eltávozik a szervezetből.

A tisztító folyadékot (dializáló oldat) egy, a hasfalon keresztül a hasüreg legmélyebb pontjára, a kismedencébe, a húgyhólyag mögötti területre helyezett katéteren keresztül juttatják a szervezetbe. A mérgező anyagok a hajszálvékony vérereken keresztül jutnak a hashártyához és onnan, a pórusokon áthatolva, a tisztító folyadékba. A dializáló oldatban levő glukóz (szőlőcukor) hatására fellépő ozmózis a felhalmozódott vizet is eltávolítja a szervezetből. A használt dializáló oldat a katéteren keresztül távozik a hasüregből a toxinokkal és a felesleges vízzel együtt. A hemodialízishez hasonlóan a peritoneális dialízis is végezhető dialízis központban és otthoni környezetben egyaránt. A peritoneális dialízis segítségével ágyban fekvő betegek otthoni ápolása is megoldható, így csak a dialízis miatt nincs szükség hosszan tartó kórházi tartózkodásra.

A hasi dialízis leggyakrabban alkalmazott formája a folyamatos ambulans perironealis dialízis (CAPD) - mely eljárást betanítás után a beteg önállóan maga is végezheti. Mint neve is mutatja, a nap 24 órájában, a hét minden napján folyamatos méregtelenítést tesz lehetővé. A beteg reggel feltölti hasüregét a folyadékkal, majd délben leengedi azt, és a dializáló folyadékot tartalmazó tasakot új, steril tartályra cserélve feltölti hasüregét, este pedig ismételten leengedi, s mindezt lefekvés előtt újra megteszi. Így egy nap három dialízis történik, de a mobilis beteg közben végezheti teendőit. Nagyon fontos CAPD esetén a sterilitás biztosítása, mivel a nem kellőképpen körültekintő cserék hashártyagyulladást okozhatnak. A higiéniai feltételek maximális betartása mellett is áltagosan 2-3 évenként fordul elő enyhe gyulladás, ekkor a leeresztett folyadék zavarossá válik.

Létezik az un. automata peritonealis dialízis (APD), melynél az adagolást, oldatcserét beállított automata végzi. Ezen kezelési mód csak meghatározott esetekben célszerű. (A peritoneális dialízis története)kávé
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care