NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanTöbb vesedonort kellene szervezniük a kórházaknak

2012.11.22

A Nemzeti Vese Program 2013-ban egyszerre szólítja meg az orvosokat, a lakosságot és a döntéshozókat, hogy javítani lehessen az ellátás eredményességén.


– A Nemzeti Vese Program egyik legfontosabb eredménye, hogy létezik, s általa szorosabbá, összehangoltabbá vált a korábban részben elszigetelten, részben rivalizálva működő szakmai és civil szervezetek közötti együttműködés – jelentette ki prof. dr. Reusz György, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke csütörtökön Szegeden, ahol a Magyar Transzplantációs Társaság kongresszusán önálló szekcióban kerültek napirendre a vesetranszplantáció szakmai kérdései. A professzor nem rejtette véka alá a Nemzeti Vese Programmal összefüggő hiányérzetét sem: megítélése szerint még nem sikerült a vesebetegségekkel és azok kezelésével összefüggő ismereteket a társadalom szélesebb rétegéhez olyan mélységben eljuttatni, hogy azzal mérhető változást értek volna el.

– A Magyar Hypertonia Társaság „Éljen 140/90 alatt” kampánya részben a média, részben a háziorvosok révén nagyon sok emberhez eljutott. A vesebetegségek komplex kommunikációja keményebb dió, mert a problémakör túl sokrétű. Ám nekünk is törekednünk kell arra, hogy olyan üzeneteket fogalmazzunk meg, amelyek nagy arányban célba találnak. A munka már elkezdődött, hiszen ott voltunk már eddig is rendezvényeken, munkatársaimmal szerepeltünk kereskedelmi és közszolgálati médiumokban, s fontos pillért jelent az is, hogy a Weborvos egészségügyi portál egy komplex és egyre bővülő betegtájékoztató internetes oldalt üzemeltet a vesebetegségekről. Ezeket a tevékenységeket még aktívabbá kell tennünk 2013-ban, kiterjeszteni a közösségi oldalakra és minél több olyan rendezvényre, ahol sok embert elérhetünk – vázolta a közeljövő terveit Reusz György.

Hozzátette: sok jelzést küldtek a döntéshozók felé, bíznak benne, hogy a jövőben az eddigieknél szorosabb együttműködésre számíthatnak az egészségpolitika részéről is.

Ne vesszenek el a betegek az átszervezésben!
A kérdésre, miszerint az egészségügyi struktúraváltás hogyan hat a vesebetegek ellátására, Reusz György azt válaszolta: a Magyar Nephrologiai Társaság a progresszivitási szintek meghatározásával, a betegutak átalakításával kapcsolatban adott javaslatokat a szakpolitikának, amelyeket „főbb vonalaiban figyelembe vettek.” Előrelépésként értékelte, hogy a nephrológia, mint szakterület nevesítve lett, s egyértelműen hozzá lett rendelve egy betegkör, mert korábban ez a kérdés nem volt ennyire letisztult. Hozzátette: a legfontosabbnak azt tartja, hogy a jelenleg már kezelés alatt álló betegek tízezrei ne vesszenek el szem elől, legyen egyértelmű a betegútjuk, s a fogadóhelyeiknek – a nephrológiai, hipertónia vagy diabétesz ambulanciáknak – legyen stabil a működésük. A Nephrologiai Társaság nyomon követi a meghirdetett elvek gyakorlati megvalósulását, és folyamatosan jelzi, ha a struktúrában módosítást lát szükségesnek.

Reusz György kiemelte: a nephrológusoknak tovább kell javítaniuk a kapcsolatot a háziorvosokkal, hiszen az alapellátásra hárul a feladat, hogy felismerjék, gondozzák, szükség esetén szakellátóhelyre irányítsák a pácienseiket.Nem tesz csodát az Eurotransplant
– Úgy látom, az Eurotransplanthoz való csatlakozásunk körül van egy nem megalapozott elvárás, ezért azt le kell szögezni, s reálisan kell látni: önmagában a tagságtól nem lesz több vesetranszplantáció Magyarországon. Az előnyök persze vitathatatlanok. Egyrészt a nemzetközi szakmai irányelvek gyakorlati átvétele még szigorúbban rendezetté és még átláthatóbbá teszi a hazai vesetranszplantációkat. A betegek részéről a tagságnak közvetlenül elsősorban azok látják hasznát, akik eddig hátrányban voltak, mivel speciális szöveti típusuk, vércsoportjuk vagy immunizáltságuk miatt nem kaphattak vesét, mert az országon belül nem sikerült donort találni. Az ő várakozási idejük egyértelműen csökkenhet. Érzékeltetésként: egy ritka konstellációjú betegnek előfordulhat, hogy 10 év helyett 2 évet kell várni, viszont a betegek többségénél pedig az eddigi 3 éves várakozási idő minimálisan megnőhet. Ezek nem pontos számok, de arányaiban nagyjából ilyen időtáv-változások a reálisak – ecsetelte Reusz György az Eurotransplant-tagság várható hozadékát a veseátültetésekre. Ugyanakkor feltétlen előnyt jelent, hogy a betegeknél jobb szöveti csoport egyezést tudnak elérni, ami a vese-túlélés szempontjából igen fontos szempont.

– Miután a szűk keresztmetszet Eurotransplant-tagként is a donáció marad, a szervhiány mérséklését csak attól lehet remélni, ha megszervezzük a donorkórházakat. Egy korábbi kísérleti program már bizonyította, hogy amikor 12 intézményben önálló koordinátor dolgozott, ez növelte a megvalósult transzplantációk számát. A cél, hogy Magyarország 45 kórházában ki tudjuk ezt építeni, s tartósan működtetni. Ez nem kis részben finanszírozási kérdés, ezért azt kell tudatosítanunk a költségvetés készítőiben: a transzplantáció költséghatékony beavatkozás, amivel nemcsak az egyén, hanem a társadalom is nyer – zárta gondolatait a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke.

A Nemzeti Vese Program összeállítása a veseelégtelenségről és a szervátültetésről a weborvos.hu-n.

Forrás: vesebetegseg.hu - B. Papp László
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care