NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanTöbb szem többet látott a gondjainkból is

2012.08.25

Budapesti Nyilatkozat készül a vesebetegek komplex és fenntartható ellátórendszerének kidolgozásáért.


Mint arról a vesebetegseg.hu-n beszámoltunk, az International Federation of Kidney Foundations (IFKF - Vese Alapítványok Nemzetközi Szövetsége) 2012. augusztus 22. és 25. között Budapesten tartotta 13. Éves Konferenciáját, azzal a céllal, hogy áttekintse a nephrológia fejlődését és gondjait, összegezze a vese-alapítványok eredményeit, különös figyelmet fordítva a szervező ország vesegyógyászatának helyzetére és alapítványainak gondjaira, lehetőségeinek, nemzetközi együttműködéseinek feltárására. A konferenciára - orvosoktól kezdve az egészségügyi szakembereken át a vesebetegekig - a világ minden tájáról érkeznek résztvevők.

A tanácskozáson valamennyi olyan szereplő megjelent (alapítványok, betegegyesületek, betegek), akik a nephrológia területével kapcsolatban állnak. Mindez eddig soha nem látott komplex megközelítésre adott lehetőséget, a pszicho-nephrológiától kezdve a vesebetegek transzplantációján át a thai-chi betegtornáig.

A tudományos programot a Nemzetközi Bizottság dolgozta ki és lefedte a legfontosabb részterületeket. Középpontjában az IFKF-fel, azaz a vese alapítványok tevékenységével foglakozó előadások, szimpóziumok álltak. Ezek az új trendekről, a nefrológiai felfedezésekről, a Nemzetközi Vesenapról (World Kidney Day), valamint az IFKF jelenével és jövőjével foglalkoztak. Külön figyelem irányult a vesebetegségek megelőzésével, a betegek táplálásával és rehabilitációjával foglalkozó munkacsoportok aktivitására.

A magyarországi fejlődés elősegítésére egy „Budapesti Nyilatkozat” elfogadását és kiadását tervezik a résztvevők, melynek célja egy, a fenntartható fejlődést szem előtt tartó, a krónikus betegeket komplex – azaz a lelki, a testi és az egyéni szükségleteket figyelembe vevő – ellátórendszer kidolgozása.

Az IFKF konferenciái az eddigi tapasztalatok alapján a rendező országban igen komoly hatással van a szakma, az egészségügyi hatóságok, a betegek és a társadalom együttműködésének alakulására és nagyban hozzájárul a veseelégtelenség, mint népbetegség fontosságának jobb megértéséhez, eredményesebb megelőzéséhez és a betegek rehabilitációjához.

Azok a tagszervezetek, amelyek korábban is részt vettek az IFKF konferenciáin és megértettek a betegség korai felismerésére és megelőzésére fókuszáló programok előnyeit, sikeres prevenciós programokat indítottak Ausztráliától Európáig, Japántól Dél-Amerikáig, Új-Zélandtól USA-ig a betegek és a társadalom javát szolgálva.

Magyarország elismert nephrologiai kutató és oktató központ számos egyedülálló és sikeres kezdeményezéssel, módszertani megközelítéssel, melyekről a kongresszuson is részletesen beszámoltak a szakemberek, megvitatva a betegek szerepét saját kezelésükben. Ez az egyszerű, jól bevált módszer igen hatékony eszköz, és segíti a korai idült vesebetegségben szenvedőket (CKD), hogy az egészségügyi szakdolgozókkal együttműködve eredményesen segítsék a vesebetegség előrehaladásának lassulását, a vesepotló kezelés szükségességi idejének kitolását. Ezzel az esetek akár 20-50%-ban sikerült lelassítani vagy csökkenteni a veseelégtelenség könyörtelen progresszióját. Az ilyen prevenciós programok különösen költséghatékonyak lehetnek a nagy népességgel rendelkező területeken.

A hazai vesealapítvány története
A nefrológia (vesegyógyászat) a gyakorlatban és a kutatásokban is hagyományosan erős hazánkban mindazok ellenére, hogy az 1970-es és 80-as években visszaesést tapasztalhattunk. Dr. Rosivall László már 1987-ben kezdeményezte a gyakorlati szabványok erősítését annak érdekében, hogy újjáélessze a nefrológiai fejlődést Magyarországon és a régióban. E cél érdekében megalapította a Magyar Vesealapítványt (HKF), de nem csak azért, hogy támogassa a nefrológiai fejlesztéseket hazánkban hanem, hogy letegye az alapkövét egy Közép- és Kelet-európai regionális nefrológiai kutató és továbbképző központnak. Ez volt a második világháború után elsőként létrehozott egészségügyi vonatkozású állami, non-profit alapítvány. A HKF folyamatosan támogatta (és támogatja) az oktatást, a kutatást és a betegellátást Magyarországon és a szomszédos országokban.

Tudósok és klinikai nefrológusok kaptak meghívást, hogy fejlesszék a „Nefrológiai Kutató és Oktató Központot” Rosivall professzor, a Semmelweis Egyetem egyik vezetőjének felügyelete alatt. A program során jelentős számú fiatal nefrológust képeztek Magyarországon, illetve az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban a partner egyetemeken. A diplomások képzését magyar orvosok vállalták. Számos külföldi egyetem lépett be a programba és építettek ki munkakapcsolatot a HKF és a Semmelweis Egyetem nefrológiai fejlesztésének támogatására. Több fiatal magyar orvos kapott speciális képzést a torontói egyetemen majd tért vissza Magyarországra, hogy karriert építsen a tanítás, a kutatás és a klinikai gyakorlat területén.

A HKF ösztöndíjas támogatással vállal szerepet a graduális és posztgraduális (PhD) képzésekben a Semmelweis Egyetemen, valamint az orvos továbbképzési programokban. A HKF ösztöndíjasai jelentős számú és értékű publikációt tudnak már maguk mögött. Az elmúlt időszakban több mint 20-an végezték el a Nefrológiai PhD programot a Semmelweis Egyetemen a HKF támogatásával. Az alapítvány adománygyűjtésben is aktív, különféle berendezések megvásárlásával támogatja a magyar és más regionális kutatóhelyeket és a klinikai osztályokat. Interjú a vesebetegseg.hu-n Rosivall professzorral

Forrás: vesebetegseg.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care