NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanNőtt a szervátültetések száma tavaly

2014.03.12

Az elért eredményekért köszönet illeti a társadalmat, hiszen Magyarországon a "feltételezett beleegyezés elve" működik.


Több mint 17 százalékkal emelkedett a szervátültetések száma Magyarországon az elmúlt évben 2012-höz képest annak nyomán, hogy hazánk csatlakozott az Eurotransplant nemzetközi szervcsereszervezethez - jelentette be Szócska Miklós szerdán Budapesten. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára szerint az eredmény annak is köszönhető, hogy Magyarországon szakmai konszenzus jött létre a szervátültetés infrastrukturális hátterének fejlesztéséről, a nemzetközi szervezethez történő csatlakozásról. Ugyanis a transzplantáció olyan költséghatékony gyógymód, ami ráadásul teljes életet is biztosít a betegek számára - mondta. Szócska Miklós hozzátette: a hatékonyság növeléséhez ugyanakkor szükséges a várólisták bővítése, mert több embernek könnyebb megfelelő szerveket találni az Eurotlansplant keretében.

Az államtitkár hangsúlyozta: az elért eredményekért köszönet illeti a társadalmat, hiszen Magyarországon a "feltételezett beleegyezés elve" működik. Vagyis a bevett gyakorlat és a közmegegyezés szerint, aki életében nem tiltakozik, arról azt feltételezik, hogy halála esetén felhasználhatják a szerveit életmentésre. Ennek is köszönhető, hogy országszerte öt egészségügyi intézményben történik transzplantáció - mondta Szócska Miklós.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója elmondta, hogy a csatlakozás óta 60 szerv érkezett Magyarországra az Eurotransplant tagországaitól, Magyarország pedig 96 szervet küldött külföldre. Ugyan több szervet küldtünk, mint kaptunk, ám mégis több ember kapott életmentő szerveket, mint korábban. Hozzáfűzte, hogy tavaly 155 esetben történt elhunytból transzplantációs célú szervkivétel és 40-szer élő donorból.

Langer Róbert, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantációs Tagozatának elnöke hangsúlyozta, hogy az Eurotlansplant keretében immár Magyarországon kívül 7 tagországból, Ausztriából, a Benelux államokból, Horvátországból, Németországból és Szlovéniából kaphatnak szerveket a magyar betegek. Vagyis a 130 milliós populációban nagyobb eséllyel juthatnak megfelelő szervhez a magyar betegek. Ugyanakkor a csatlakozáshoz nagyon komoly szervezeti és infrastrukturális feltételeket kellett teljesítenie a magyar egészségügynek - jelezte Langer Róbert.

A régóta várt keresztdonációra is lehetőséget nyújt a nemrég életbe lépett jogszabály
Évek óta próbálták elérni, hogy hazánkban is engedélyezzék a keresztdonációt, fogalmazott Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért közhasznú szervezet kuratóriumi elnöke, aki nemcsak ezt, de azt is egyetértéssel nyugtázta, hogy az itthon donor híján fel nem használható szerveket az Eurotransplant tagállamaiba viszik még azon az áron is, hogy többet küldünk, mint amennyit kapunk. Mint hangsúlyozta, a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően minden szervet hasznosítani tudnak, és a donorszervet jelentő intézményeket sem demoralizálja az eredménytelenség - tudósított az eseményről a Weborvos.

Megváltozott a sebészek élete a csatlakozás óta, rengeteget dolgoznak – utalt prof. Langer Róbert, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantációs Tagozatának elnöke, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója a megnövekedett számú szervátültetésre. Véleménye szerint forradalmi változások zajlottak le az elmúlt öt évben a transzplantáció területén – példaként említett, hogy korábban jellemzően 23 órát töltött a vese a szervezet kívül, ma már 12 órán belül végre tudják hajtani a donációt. Az SE intézményében az elmúlt öt év során átlagosan 72 vesét ültettek be fél év alatt, míg 2013 második felében 111 vesét, ami negyven százalék fölötti növekedést jelent. És még újabb negyvenszázalékos emelkedést mutatnak a legutóbbi hónapok mind vese-, mind májtranszplantációban, tette hozzá. Nőtt a szívtranszplantációk száma is, az öt évvel ezelőttihez képest megháromszorozódott. A professzor szerint laborok akkreditálása és a listára való felkerülés esélyegyenlőséget biztosít a magyar betegek számára - emelte ki a lap.


Forrás: MTI - Weborvos
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care