NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanNemcsak fizikailag, lelkileg is nagy teher

2013.03.16

Napjainkban a veseelégtelenség egyre nagyobb tömegeket érint, egyre több beteget kell kezelni dialízissel - Hír6 tudósítás.


A Vese Világnaphoz kapcsolódóan 2013. március 14-én 13-16 óra között a B. Braun Avitum 5. számú békéscsabai dialízisközpontjában nyílt napot tartottak, ahol a szakemberek részletes tájékoztatást adtak a témában - tudósított a Hír6.hu.

Amit tudni kell a veséről: a vese legfontosabb feladata, hogy a vérbe bekerülő anyagcsere termékeket, méreganyagokat kiszűrje, és eltávolítsa a szervezetből. Veseelégtelenség akkor lép fel, amikor a vesék valami okból kifolyólag már nem tudják ezt a funkciót maradéktalanul ellátni. Akut vesebetegségről akkor beszélhetünk, ha a vesék működése rohamosan romlik, majd teljesen leáll. Ennek több oka is lehet: a vérnyomás hirtelen esése, valamilyen fertőzés vagy mérgezés, immunbetegség, továbbá a vesefunkcióra bizonyos gyógyszerek mellékhatása is káros lehet. A romlási folyamat néhány hét vagy akár pár nap alatt is lejátszódhat, sokszor, amikor végül felismerik a valós problémát, már nem elég a gyógyszeres kezelés, hanem a beteget dializálni kell.

– A vesebetegségnek öt fázisa ismeretes, az ötödik fázisban már a beteget csak dialízissel lehet kezelni. A betegek 80 százaléka heti három alkalommal jár művesekezelésre, a fennmaradó 20 százalék otthon folytat hasi dialízist. A rendszeres kezelés nem csak testileg viseli meg a pácienst, hanem lelkileg is, hiszen az élete függ tőle. Azok a betegek, akik otthon folytatják a kezelést, saját hashártyájukba adják be az infúziós oldatot 24 óra alatt három alkalommal. Egy beavatkozás fél- vagy egy óráig is eltarthat. Nekik elegendő havi egy alkalommal ellátogatni az orvoshoz – tudatta velünk dr. Tóth Eszter főorvosasszony. További részletek a teljes cikkben

Forrás: Hír6.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care