NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMilyen betegségeket, bajt okoz a hideg?

2012.02.02

Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a krónikus betegségben szenvedők.


Az összes halálok miatti halálozás általában magasabb a téli hónapokban, mint nyáron. Télen a magasabb halandóságot elsősorban a légúti fertőző megbetegedések, influenza járványok okozzák, az influenza terjedését a magasabb téli hőmérséklet segíti elő. A nagy hideg nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe. További érdekes összefüggést figyeltek meg a havazás és a halálos szívrohamok között, amelynek oka úgy tűnik, inkább a téli csapadékhullás, nem pedig a téli hideg (Spitalnic 1996, Gorjanc 1999). Budapesti adatok alapján a szakemberek kimutatták, hogy télen a hőmérséklet csökkenése a szív- érrendszeri halálozás kockázatát mintegy 2%-kal növeli. Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után 3-7 nappal mutatható ki - hívta fel a figyelmet az ÁNTSZ és az Országos Környezetegészségügyi Intézet összeállítása.

Természetesen a fent leírt hatások mellett különös figyelmet kell fordítani a kihűlés, fagyhalál megelőzésére. Felhívják a figyelmet, hogy a kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem belső térben is, ha tartósan 14 oC körüli hőmérsékleten tartózkodunk – főleg idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetén fennáll a kihűlés veszélye.

Ha a hideg csapadékhullással és jegesedéssel is jár, megnő a balesetek, törések veszélye. Budapesti sürgősségi mentőhívások adatainak elemzése alapján megállapították, hogy az összes baleset aránya 5,5%-kal volt magasabb a 65 év felettiek körében az 1% gyakorisággal előforduló extrém hideg (<-3,9°C napi átlaghőmérsékletű) napokon, legnagyobb mértékben a töréssel járó balesetek aránya növekszik

Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, csecsemők, kisgyermekek, tinédzserek, krónikus betegségben szenvedők, fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, szociálisan hátrányos helyzetűek, hajléktalanok.

Tanácsok a hideg hatásának mérséklésére
A hideg hatásait megelőzhetjük megfelelő öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával. Tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, növeli a perifériás hőleadást, elősegíti a kihűlést!

A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba, és a megfelelő belső hőmérsékletet is biztosítani kell.

Ha fázik, vacog, fájdalmat vagy zsibbadást érez – ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei! Előzze meg a további lehűlést testmozgással, vagy menjen belső térbe melegedni.

Ne fogjon meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, viseljen kesztyűt!

Mínusz 10 fok alatt feltétlenül viseljen kesztyűt!

Krónikus betegségben szenvedők lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg időben. Kérjék ki a kezelőorvos tanácsát a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról!
A hidegben is fontos legalább napi 2 L vagy több folyadék fogyasztása, ha kültérben sportol vagy dolgozik.

Öltözzön megfelelően: védje magát a széltől és az átnedvesedéstől. A nedves ruhákat minél előbb váltsa át. Viseljen természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot. Különösen figyeljen arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljen, mert a lábfej hamar lehűl, lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket! Hasonlóan védje kezét és a fejét is.

Ha autóval utazik, vigyen magával meleg takarót, termoszban meleg folyadékot. A lakáson belül is öltözzön rétegesen, a lábait is védje gyapjú zoknival, viseljen papucsot. Tegyen szőnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró nyílászárók elé, ablak közé helyezzen párnát, szőnyeget.

Miről ismerhetjük fel a kihűlés jeleit?
Enyhe hideg esetén végtagjaink hidegek. Ha már vacogunk, a testünk hőmérséklete jelenősen csökkent. Ha fájnak a végtagjaink és mozgásunk, figyelmünk lassul, ez már a súlyos kihűlés előjele, mozgással, vagy melegedő hely felkeresésével kell megelőzni a további kihűlést. Zsibbadás a kéz- és lábujjakban: fagyási sérülés kockázata fokozott! Sápadt arc és halvány bőr: a hideg hatás jelei: haladéktalanul kezdje melegíteni az adott testrészt (pl. dörzsöléssel).

Ha a hidegben ritmuszavart, mellkasi fájdalmat, légszomjat érez, hívjon orvosi segítséget. Ilyenkor nem szabad továbbfolytatni a fizikai aktivitást, mert az súlyosbíthatja állapotunkat!

Hideg hatására súlyosbodó körképek vagy bekövetkező betegségek:

Légzőszervi megbetegedések súlyosbodása: Asztma, KALB, orrfolyás. Légzőszervi tünetek: fokozott váladéktermelődés, légszomj, köhögés, fulladás

Szív-érrendszeri megbetegedések súlyosbodása: Koszorúsér betegség, szívinfarktus, agyér betegségek. Szív- érrendszeri panaszok: mellkasi szorító fájdalom, ritmus zavar, légszomj

Perifériás érbetegségek: Raynaud syndroma, kéz- és kar vibrációs syndroma. Perifériás keringési tünetek:a végtagok, fedetlen testrészek (orr, fül) elszíneződése: fehér, kék, piros szí, bizsergés, zsibbadás, fájdalom

Vázizom rendszeri betegségek: Carpal-tunnel syndroma, „feszes nyak" syndroma, ínhüvely gyulladás. Vázizom tünetek: fájdalom, merevség, mozgáskorlátozottság,, érzészavar, izomgyengeség

Bőrgyógyászati problémák: Hideg urticaria, viszketés, psoriasis fellángolása, atopiás dermatitis. Bőrtünetek: viszketés, kiütések, duzzadás, halvány bőr, vörösödés, folyadékgyülem.

Hideggel kapcsolatos sérülések, balesetek: fagyásos sérülések, fagyás következtében végtagelhalás, kihűlés, elcsúszás, elesés

Forrás: (Mäkinen & Hassi 2009) - ÁNTSZ - OKI
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care