NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMi idén is nyaralunk!

2013.06.20

10 éves a szervátültetett és átültetésre váró gyermekek tábora Balatonvilágoson.


Június 24-30 között idén is transzplantált és szervátültetésre váró gyermekek özönlik el a balatonvilágosi Hotel Frida Familyt, hogy immáron tizedik alkalommal nyaraljanak együtt a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért élményterápiás nyári táborában.

Az idei tábornak 95 kis lakója lesz, közülük legtöbben vese- vagy májátültetésen estek át, öt gyermek még szervre vár, és 35 egészséges testvér is hozzájárul az együttlét jó hangulatához. Hat olyan gyermeket is üdvözölhetnek a táborban, akik tavaly az Eurotransplant szervezet révén jutottak új esélyhez a teljes életre. A táborban 22 önkéntes segítő gondoskodik arról, hogy mind a gyermekek, mind a szülők tapasztalatokban gazdag és hasznos hét után térjenek haza.

Az idei, jubileumi táborba a június 29-i, szombati főnapra az egész országból meghívták azokat az orvosokat, akik a gyerekeket műtötték, és azóta is gondozzák. Eljönnek a tábor támogatói, és azok a gyerekek is, akik tíz évvel ezelőtt az első résztvevői voltak a rehabilitációs nyaralásnak.

A Mi is nyaralunk – Mi is sportolunk tábor rendkívüli élményt nyújt a szervátültetett gyerekek és az érintett családok számára. A táborlakó gyermekek – állapotuk miatt – nagyon sok olyan kalandból és szórakozási lehetőségből kényszerülnek kimaradni, ami egészséges társaik számára könnyedén és természetesen elérhető. Betegségük következtében közösségi életük is sérülhet. Nehezebben találnak befogadó, megértő társaságot, ahol testi-lelki problémáikat szerető támogatással oldhatják és dolgozhatják fel, és közben örömteli pillanatokat élhetnek át. A tábor egész hete a felhőtlen kikapcsolódás, az önbizalom-építés ideje. A gyerekek sportolnak, játszanak, zenés-verses programokon vehetnek részt, ki mit tud-on mérik össze tudásukat, gyógyító beszélgetéseket folytatnak és kalandparkba is ellátogatnak.

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért 1991 óta támogatja és szervezi a szervátültetett gyerekek testi és lelki rehabilitációját, ösztönzi őket a sportos életmódra, és segítséget nyújt a szülőknek a mindennapi gondok leküzdéséhez. Az alapítvány küldetésének tekinti az ismeretterjesztést is, hogy minél több emberhez jusson el az üzenet: „A szervátültetés életet ment!”. Munkatársai arra törekszenek, hogy az egészségügyben dolgozó szakemberekben tudatosítsák a donorjelentés jelentőségét.

Részletek, képek, emlékek az alapítvány honlapján


Forrás: vesebetegseg.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care