NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMegnyílt a kiállítás, átadák a pályázati díjakat

2015.03.14

Március 12-én a Mammutban a Nemzeti Vese Program eredmény hirdetett, és átadták a "Vese-rajz" és "Vese-grafika" pályázatok díjait.


Nem titkolt célunk volt a pályázattal az, hogy a Vese-előadásainkat követően vigyék „magukkal” a témát: haza, a napközibe, a rajzszakkörre, vagy bárhova, ahol foglalkoznak vele, beszélnek, gondolkodnak róla, ahol rajzukat elkészítik - hangzott el a megnyitón.

Nem állítottunk számukra kritériumokat. Szerettük volna, hogy ha elgondolkodnak a hallottakon, és az előadásnak azt a momentumát rajzolják, olyan képzelőerővel, amit csak szeretnének.

Hogy ez két mosolygós vese, vagy a szervezet, tündérként ábrázolva, amely kézen fogja két kis gyermekét, a veséket, vagy a 8 aranyszabály valamelyikének a képi kifejezése, az ebből a szempontból nem elsődleges szempont. A fontos számunkra, hogy most már tudják milyen alakú a vese, hogy hol található, hogy mik a fő feladatai, hogy létfontosságú az egészséges élethez, hogy hogyan tudjuk védeni, hogy miért károsak a gyorséttermi ételek, hogy miben különbözik a donáció törvényi szabályozása Magyarországon, a filmekből jól ismert amerikaitól, hogy milyen kötöttséggel jár a dialízis, hogy új szervvel is lehet teljes életet élni, és még számos más dolgot.

Bízunk benne, hogy a gyermekrajzokból készülő kiállítások - a Mammutban és a Westendben -, szöveges információs táblákkal kiegészítve, teljesítik majd azt a másodlagos küldetést, amely során felhívják a magyar társadalom figyelmét a vese védelmére, a vesék összetett és létfontosságú szerepére, a vesebetegségek megelőzésének fontosságára. A Mammutban március 19-ig, a Westendben március 22-ig láthatók a kiállítások.

"Vese-rajz" kategória díjazottjai:

Bonczidai Bence / Kispesti Eötvös József Általános Iskola - győztes pályamunka:Szabó Lilla / Kós Károly Általános Iskola - különdíjas:Száraz Bernadett / Kispesti Ady Endre Általános Iskola- Különdíjas:Köves Auróra / Kispesti Eötvös József Általános Iskola - nívódíj:
"Vese-grafika" kategória díjazottjai:
Berkó Regina / Computer School Szakképző Iskola - győztes pályamunka:
Flaisz Fanni / Computer School Szakképző Iskola - nívódíjas:Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care