NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanKözös kórteremből közös kerékpártúrára

2012.05.24

Kerékpártúra a Balaton körül vesebetegen: csatlakozzon ÖN is!


A tervek szerint július 3-án, Balatonfüredről indulnak és négy nap alatt 210 km-t tesznek meg majd a tó körül. Ám a szervezőknek a kellemes testmozgáson túl más céljai is vannak. Ezt a túrát, a RenBalatour-t két dialízisre szoruló vesebeteg, Horváth Róbert és Pingitzer Károly találta ki és szervezi, sőt, velük együtt kerekeznek majd a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Nephrológiai osztálya, illetve a BBraun Dialízis Központ ápolói és orvosai is. Az eddig csatlakozott résztvevők száma jelenleg kb. 40 fő, de folyamatosan növekszik: az útra várnak minden vesebetegségben szenvedő sorstársat, egészséges embert és más betegségben szenvedőt is.

Talán a sors akarta úgy, hogy a 27 éves Horváth Róbertnek és a nála 13 évvel idősebb Pingitzer Károlynak ugyanabban az időben végezzenek katéter-beültetést a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban, és a két férfi azonos kórterembe kerüljön. Miután kiderült, hogy mindketten Mosonmagyaróvárról származnak, hamar összebarátkoztak és elhatározták, hogy közösen tesznek valamit egymásért és sorstársaikért.

Pingitzer Károly policisztás vesével született. Gyógyszeres kezeléssel 40 éves koráig sikerült olyan szinten tartani az állapotát, hogy csak most igényel dialízis kezelést. 2012. április 13-án került beültetésre ún. Tenckhoff-katéter a hasába, melyen keresztül otthonában, saját maga végezheti a szükséges dialízis kezelést, az ún. peritoneális dialízist.

Horváth Róbertnek 2005-ben mindkét veséje leállt egy megfázás következtében, így 20 éves korában dialízis-kezelésre szorult. Édesanyja felajánlotta neki saját veséjét, így 2006-ban sikeres transzplantáción esett át. Ez a vese 2012 áprilisáig megfelelően működött, de ekkor kilökődött. Ezután a győri kórház nephrológiai osztályán neki is Tenckhoff-katétert ültettek be.

Károly és Róbert a közös lábadozás során elhatározta, hogy kerékpártúrát szerveznek a Balaton körül. Az úttal 3 fő céljuk van, részint találkozni hasonló betegségben szenvedőkkel és eszmecserét folytatni arról, ki hogyan éli meg azt, hogy ezzel a betegséggel kell élnie. Természetesen olyan egészségesekkel is találkoznának, akiket érdekel a betegségük, a kezelés módozatai, és akiknek felhívhatják figyelmét a rendszeres háziorvosi vizsgálatok szükségességére, melyekkel időben kimutatható a vesebetegség, így gyógyszeres kezeléssel elnyújtható vese végleges leállása. Nem utolsósorban szeretnék ezzel az úttal megmutatni és egyben visszaadni a reményt a sorstársaknak: e betegség mellett is lehetséges teljes értékű, egészséges, aktív életet élni. A hasonló betegségben szenvedőknek azért is nehéz egy ilyen túrát vállalniuk, vagy csak normális napirend szerint élniük, mert kezelniük kell magukat. Ez a kezelés napi négyszer (6 óránként) fél órát vesz igénybe. Károly és Róbert szeretné megmutatni, hogy az ember így is elérheti azt, amit szeretne.

Róbert jelenleg a Nolato Magyarország Kft. dolgozója, ahol több megváltozott munkaképességű társával alkatrészek összeszerelését végzi. A Nolato a közeljövőben kezd gyártani új üzemcsarnokában és tisztaszobájában egyszer használatos termékeket a dialízis-kezelésekhez.
 
Az útiterv:
1. nap: július 3. - Balatonfüred – Badacsonytomaj (Badacsony)
2. nap: július 4. - Badacsonytomaj (Badacsony) – Keszthely (előadással) – Fonyód
3. nap: július 5. - Fonyód – Siófok (előadással)
4. nap: július 6. - Siófok – Balatonfüred
A szervezők az eddigi támogatók mellett (B. Braun, Nolato, Pingi kerékpárszerviz, HBMK és Sauna King) köszönettel veszik további támogatók jelentkezését. Információk a részletekről: robertocarp85@gmail.com
Forrás: vesebetegeseg.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care