NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanKöszönet azoknak, akik „magukból magukat adják”

2013.10.13

Nem lehet eléggé megköszönni azt, amit tettek, hogy testük egy darabjának átadásával életet mentettek.


Egy fiatalember, aki a barátjáért áldozta fel az egyik veséjét, egy asszony, aki a testvéréért feküdt kés alá, egy apuka, aki másfél éves kislányát mentette meg a mája egy darabjával. Csak néhány önfeláldozó ember abból az 50-ből, aki családjával, a szervátültetés területén dolgozó orvosokkal, ápolókkal és az általuk megmentett betegekkel közösen emlékezett meg október második szombatján a MOM Sportcentrumban, illetve a Városligetben a Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnapról.

Az Európa Tanács kezdeményezésére 1996-ban, Genfben rendezték meg először a szervátültetés napját, majd 2005-ben az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére világnappá nyilvánították, és azóta, október második szombatján Magyarországon is megtartják. A világnap célja tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegekkel. Emellett a világnap lehetőséget ad arra is, hogy a transzplantáltak köszönetüket fejezzék ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő egészségügyi dolgozóknak.

A mostani világnap délelőttje hagyományosan a sportról szólt. A MOM Sportcentrumban többek között olyan olimpikonokkal mérhették össze úszótudásukat a szervátültetettek, a donorok és egészségügyi dolgozók, mint Güttler Károly, illetve Szívós Márton. Focizni is lehetett, és bár a profik, az MLSZ SE neves játékosai legyőzték a civileket, a kispályás mérkőzés talán elérte a célját, hogy növelje a magyarországi szervdonációval és transzplantációval kapcsolatos tájékozottságot, és egyúttal jó lehetőséget nyújtott egy rendhagyó orvos-„beteg” találkozóra is.

„Nem lehet eléggé megköszönni azt, amit tettek, hogy testüknek egy darabjának átadásával életet mentettek.” – mondta már a délutáni, ünnepélyes rendezvényen dr. Fehérvári Imre, a Transzplantációs Társaság főtitkára.

A városligeti Mezőgazdasági Múzeum patinás épületében tartott díjátadó ünnepségre több mint százan jöttek el. Nemcsak a rendezvény főszereplői, a donorok, a hálás, átültetésen átesett betegek, az átültetést végző sebészek, hanem a szakma, a döntéshozók képviselői is. Többek között kinyilvánította elismerését a világnapot tető alá hozó négy szervezet,: az esemény főszervezője, a Transzplantációs Alapítvány, valamint a Magyar Transzplantációs Társaság, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége és az Országos Vérellátó Szolgálat - Szervkoordinációs Irodájának vezetője, valamint az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke is.

A köszöntőkből többek között kiderült, hogy Magyarországon 51 éve végeztek először szervátültetést, és bár mára évente több száz az ilyen beavatkozások száma, a transzplantációs várólistákon háromszor annyian vannak. Nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon is nagy gond, hogy jóval többen várnak beültethető szervre, mint amennyi a donor. Európában például 57 ezren szerepelnek ilyen listákon és évente 12-en csak azért halnak meg, mert nem kerül rájuk sor. Épp ezért is nagyon nagy elismerés illeti azokat, akik az élődonoros transzplantáció lehetőségével élve „magukból magukat adják” – mondta Mihály Sándor az OVSZ szervkoordinációs irodájának vezetője.

Az elismerést egy-egy oklevéllel és rózsával is kifejezték a világnap szervezői. Miniszteri - Pro Vita – díjat kaptak az „életet adományozó” szervdonorok, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához. A kitüntetést Beneda Attila kabinetfőnök adta át, akinek köszöntőjéből kiderült: édesanyja is májtranszplantáción átesett gyógyult beteg. „Nem tudom, létezik-e más olyan beavatkozás, amely jobban tükrözné az orvostudomány célját, mint a szervátültetés” – mondta a kabinetfőnök, aki szintén elismerését fejezte ki azoknak, akik életüket kockáztatták azért, hogy mások élhessenek.


A donorok után két olyan sebészt is kitüntettek, akik a transzplantáció meghonosításában élen jártak Magyarországon. Dr. Csajbók Ernő és dr. Szenohradszki Pál (képünkön) nyugalmazott főorvosok konkrétan azért kapták a Transzplantációs Alapítvány két szentről, Szt. Kozmáról és Damjánról elnevezett díját, mert 1979-ben Szegeden újraindították és sikeresen folytatták az 51 évvel ezelőtt elkezdett, majd évekig szüneteltetett vesetranszplantációt.

Az ünnepségen hirdetett eredményt a Nemzeti Vese Program Médiapályázata, melynek díjazottjai Fazekas Erzsébet, a Népszabadságban megjelent írásáért, illetve Miki Tímea, az Echo TV Az orvos Válaszol című műsorában sugárzott hat részes,  a vesebetegségekkel, megelőzésükkel és a kezelési módokkal foglalkozó sorozatáért vehette át a nyertesnek járó pénzjutalmat.  Rajtuk kívül a Program még 7 pályázónak ismerte el a munkáját oklevéllel, köztük Tarján Iván fotóművészét, akinek a donációt, a dialízist, a szervátültetést és az új szervvel élőket bemutató fotósorozatát már ismerhetik azok, akik a Transzplantációs Alapítvány szervezte vándorkiállításokon az elmúlt években találkozhattak az alkotásokkal, legutóbb a Kutatók Éjszakáján.

Az ünnepség fáklyás felvonulással ért véget a Hősök terén.Forrás: vesebetegseg.hu - beb

Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care