NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanEz történt a civileknél 2011-ben

2012.01.02

A Transzplantációs Alapítvány összefoglalója a tavalyi tevékenységről és sikerekről.


Az 1991 óta működő, 1998-tól közhasznú Transzplantációs Alapítvány kuratóriuma az alábbi összefoglalóval szeretne tájékoztatni az Alapítvány 2011 évben végzett munkájáról. A feladatokat továbbra is fizetett alkalmazott nélkül, az ötfős kuratórium és 5 állandó-, valamint 15-20 alkalmi önkéntes segítségével látjuk el.
 
Az OVSZ Szervkoordinációs Irodával 2008. január 15.-én létrejött együttműködési megállapodás keretében idén is több közös „akciónk” volt a donácó - transzplantáció számának növelése érdekében.
A májusban létrejött széleskörű együttműködés – szakmai szervezetek (Magyar Nefrológiai Társaság, Magyar Transzplantációs Társaság, Nefrológiai Szolgáltatók Egyesülete), civil szervezetek (Vesebetegek Országos Szövetsége, Magyar Szervátültetettek Szövetsége, Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, Magyar Vesealapítvány) Nemzeti Erőforrás Minisztérium –, a Nemzeti Vese Program keretében felvilágosító munkánkat az eddigieknél is eredményesebben tudtuk folytatni. A gyermekek rehabilitációjában továbbra is együttműködő partnereink a TRAPPANCS Egyesület és a Mosoly Alapítvány.
 
„Árnyék és Fény” c. fotókiállításunk 2003 óta vándorol az országban, eddig több mint 100 helyszínen volt látható. A kiállítás művészi módon mutatja be a szervkivételt, a szervbeültetést, a művese kezelésen lévő betegeket, és az új szervvel teljes életet élő, dolgozó, gyermeknek életet adó, kiváló sporteredményeket elérő, újjászületett embereket. A kiállítást 2011-ben 4 helyszínen mutattuk be: SE Nagyvárad téri Elméleti Tömb Aulájában, az Aranytíz Kultúrházban, a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumban és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Aulájában.
 
Filmvetítéssel illusztrált ismeretterjesztő előadást tartottunk általános-, és középiskolákban, klubokban, cégek meghívására dolgozóik számára, a Szervkoordinációs Iroda által - a donációban résztvevő orvosok számára – szervezett tanfolyamokon. Kiállítottunk a Syma csarnokban rendezett Dental World kiállítás-konferencia rendezvényen. Részt vettünk négy hazai szakmai konferencián - ebből három alkalommal előadóként.
 
„Csak nő szülhet gyermeket, de bárki ajándékozhat életet” mottóval Transzplantációs Fórumot tartottunk – Miskolcon, Vecsésen és Szegeden (tavasszal és ősszel), Pécsett, Debrecenben – vesebetegek és barátaik, családtagjaik számára. Infektológiai és védőoltási szaktanácsadónk, Dr. Kulcsár Andrea részvételével előadást szerveztünk szervátültetett emberek számára, melynek hatására megindult a szervátültetettek önkéntes felülvizsgálata infektológiai védettség szempontjából.

Ötödik alkalommal rendeztünk Szervdonációs és Transzplantációs Európa-, és Világnapot. Október 16-án a világ figyelme a szervdonációra és a szervátültetésre összpontosult, ez a nap legalább egyszer évente lehetőséget teremt arra, hogy határokon átívelően eshessen szó a szervátültetésről, mint életmentő beavatkozásról. A hazai rendezvény célja tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, szolidaritás kifejezése a szervátültetésre váró betegek és hozzátartozóik iránt, valamint köszönetnyilvánítás a szervátültetésen már átesett emberek részéről az átültetéseket végző sebészeknek, transzplantációs szakembereknek.
Gyermekprogramjainkat ebben az évben is, mint mindig, a gyermekek számára térítésmentesen biztosítottuk, valamint a nyári táborban a 12 év alatti gyerek és 21 év alatti mozgáskorlátozott egy kísérőjének részvételi díját is az Alapítvány fizette.
- Februárban ismét háromnapos családi hétvégét rendeztünk vetélkedőkkel, farsanggal, szülő–orvos fórummal Tengelicen, a Hotel Orchideában.
- Márciusban 6 gyerek és egy felnőtt kísérő részvételi díját és útiköltségét biztosítottuk hatodik alkalommal a svájci TACKERS (Transzplantált Gyerekek Kalandtábora) nemzetközi táborba.
- Június első vasárnapján Gyerek-napoztunk a Mogyoródi Aquarénában
-Június végén nyolcadik alkalommal rendeztük meg a szervre váró és szervátültetett gyerekek balatoni élményterápiás táborát.
- A Szervátültetettek XVIII. Világjátékára, Göteborgba biztosítottuk egy 18 éves májtranszplantált úszó, Lovas Judit részvételét, aki ez alkalommal is sikeresen szerepelt, egy ezüst és két bronzéremmel tért haza.
- Szeptember első hétvégéjén ismét ASTELLAS Gyereknapot tartottunk Sopronban, a Best Western Pannónia Hotelban.
-  A TRAPPANCS újságot 2011-ben is kiadtuk és elküldtük minden érintett gyereknek, a kórházak intenzívterápiás osztályaira.
- Az Alapítvány 20 éves működését, eredményeit a „MÉRFÖLDKÖVEK” című kiadványunkban foglaltuk össze, melyet elküldtünk minden támogatónknak, együttműködő partnerünknek.
- Alsónémediben ismét sikeres Jótékonysági bált rendezett a Lovas család a nyári rehabilitációs tábor javára. Az alapítvány képviselői is jelen voltak, és hálájuk kifejezéseként bemutatták a 2011 évi
táborról készült filmet.
 
A Fresenius Medical Care Kft. idén Alapítványunknak, a gyermekek rehabilitációs programjára ajánlotta fel azt az 500.000 Ft-ot, amit a korábbi években karácsonyi ajándékozásra szánt.
 
Köszönjük minden támogatónknak, és önkéntes segítőinknek, hogy feladatainkat a terveink szerint teljesíthettük.
 Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care