NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanEurotransplant: aláírtuk az előzetes megállapodást

2011.11.04

Gyorsabban kaphatnak jövő évtől szervet a transzplantációra váró speciális betegek.


Előzetes együttműködési megállapodást kötött Magyarország az Eurotransplant International Foundation szervezettel, ezzel nagy mértékben nő annak a lehetősége, hogy akiknél szükség van ilyen beavatkozásra, azok az eddigieknél gyorsabban jutnak a szükséges szervhez - áll az Egészségügyért Felelelős Államtitkárság pénteki közleményében. A közlemény szerint csütörtökön Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár jelenlétében Dr. Miskovits Eszter az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója, Prof. Dr. Bruno Meiser, az Eurotransplant elnöke és Prof Dr. Ferdinand Muhlbacher, az Eurotransplant elnök-helyettese írták alá azt a megállapodást, amely biztosítja a szigorú, egységes szabályok között zajló, átlátható és nyomon követhető nemzetközi szervcserét.

Az államtitkárság az érintett szakmai szervezetekkel egyetértésben – az együttműködéstől a szervátültetések minőségbeli javulását várja. Amegállapodás ugyanis azt jelenti, hogy egy 10 milliós lélekszámú lakosság helyett egy körülbelül 130 milliós populációban kereshetnek megfelelő donort a betegeknek. Magyarország a jelenleg hét ország – Ausztria, Belgium, Horvátország, Luxemburg, Németország, Hollandia és Szlovénia – közreműködésével zajló szervtranszplantációs programhoz csatlakozik.

A megállapodás értelmében jövő évjanuár 1-jétől, egy egyéves átmeneti időszakbana speciális magyar betegek kerülnek fel az Eurotransplant International Foundation várólistájára. Ezek a speciális betegek: ahalaszthatatlan sürgősségű vese-, szív- és májátültetésre váró betegek, a hiperimmunizált vesebetegek, illetve a szervátültetésre váró – az Eurotransplant International Foundation kézikönyvében definiáltak szerinti gyermek betegek. (Részletek korábbi cikkünkben)

Ez az előzetes együttműködési megállapodás egy alkalommal, egy éves periódussal meghosszabbítható, a későbbiek során az Eurotransplant International Foundation szervezetének esetleges teljes jogú tagjaként – valamennyi szervátültetésre szoruló magyar beteg érzékelhetné az együttműködés előnyeit.
 Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care