NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanEurópai Donációs Nap október 13-án

2012.10.09

Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap a Városligetben.


Egészségügyi mérésekkel és tanácsadással, hasznos és szórakoztató programokkal várják 2012. október 13-án szombaton a szervátültetés és donáció iránt eleve érdeklődőket és azokat, akik még nem tudják, hogy érdeklődniük kellene a transzplantáció megelőzése, illetve lehetőségei iránt. Ekkor rendezik meg – ezúttal Budapesten, a Városligetben – az Európa Tanács által kezdeményezett Szervdonációs és Transzplantációs Európa Napot, mely a WHO kezdeményezésére 2005 óta egyben a transzplantáció folyamatát segítő, és abban résztvevő személyek világnapja is.

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda „BESZÉLT MÁR RÓLA?" sátrában is várják az érdeklődőket a rendezvény teljes ideje alatt, ezáltal is elősegítve a lakossági tájékoztatását, amire szükség is van, mivel előzetes felmérésekből kiderült, hogy a magyarországi lakosságnak csupán 46%-a ismeri helyesen a szervadományozással kapcsolatos jogi szabályozást. A Szervkoordinációs Iroda saját felmérése szerint az intenzív osztályon, a szervdonorok családtagjaival történő kommunikációt végző orvosok szerint munkájukat jelentős mértékben segíthetné a szélesebb körű lakossági tájékoztatás.

A szervadományozásról röviden:
• Mit jelent a feltételezett beleegyezés elve? A feltételezett beleegyezés (presumed consent) azt jelenti, hogy ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy szerveit halála esetén szervátültetési célokra felhasználják, akkor feltételezhető, hogy beleegyezik ebbe, és ezért elvégezhető a transzplantációs célú szervkivétel. Magyarországon a jogi szabályozás ennek megfelelő.
• Mit jelent az agyhalál? Agyhalál: az agy – beleértve az agytörzset is – működésének teljes és visszafordíthatatlan megszűnése. Az agyhalál jogi és orvosi értelemben is halált jelent, tehát azonos az egyén halálával hagyományos, köznapi értelemben véve is.
• Magyarországon szervkivétel csak agyhalottból vagy élődonorból lehetséges.
• Magyarországon vese, máj, szív, valamint kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetést végeznek. A tüdőátültetés osztrák-magyar együttműködés keretei között elérhető magyar betegek számára, Bécsben, így egy szervdonor akár 6 ember életét is megmentheti! Akik nem kapnak időben szervet, azok meghalnak várakozás közben!

(Összeállítás a transzplantációról a Weborvoson)

A donációs nap célja tiszteletadás a donorok és családtagjaiknak illetve szolidaritás kifejezése a szervátültetésre váró betegek és családtagjaik iránt. Ennek keretében a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Konferencia termében (1146 Budapest, Városliget - Vajdahunyadvár) 15 órától rendezett ünnepségen Pro Vita díjban részesülnek az „életet adományozó" szervdonorok - idén 56 olyan önzetlen ember -, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá élődonoros átültetés révén valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához. A kitüntető elismerést az Emberi Erőforrások Minisztériumnak képviselője adja át.

Szt. Kozma és Damján díjat ad át a Transzplantációs Alapítvány Dr. Szabó Zoltán és Dr. Bodor Elek professzoroknak, akik 20 évvel ezelőtt indították el Magyarországon a szívátültetést.

Magyarországon, Szegeden éppen 50 éve végezte el Dr. Németh András az első veseátültetést. Hogy ezt megtehette, köszönhető egy rendkívül bátor és önzetlen embernek, aki testvérének adta egyik veséjét, s így az első élődonor lett hazánkban. Ő mai is él, egészségnek örvend, és ezen a jeles napon kitüntetésben részesül.

Program:
• 15:00-15:30 Megnyitó – köszöntők, vers (Börcsök Enikő)
• 15:30-16:30 Pro Vita díj átadása
• 16:30-17:00 Szt Kozma és Damján díj átadása
• 17:00-17:15 5 éves a gyermek szívátültetés Magyarországon
• 17:15-17:45 Ünnepi műsor – Tóth Aladár Zeneiskola növendéke

 Program és részletek a rendezvény honlapján.

Forrás: vesebetegseg.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care