NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanEgyre több a vesebeteg…

2014.03.11

Nyíregyházán, a Korzó Bevásárlóközpont II. emeletén 13 órától előadásokkal és ingyenes vérnyomásméréssel várják 13-án az érdeklődőket. A Kelet-Magyarország beszámolója


Nemzetközi felmérések szerint Európában minden tizedik, Amerikában minden hetedik-nyolcadik embert érinti a vesebetegség. A hazai adatok alapján a lakosság 10 százalékánál igazolható a veseműködés zavara. – A vesebetegség gyakoriságának növekedésében szerepe van a lakosság életkorának idősebb korosztály felé tolódása, az elhízásnak, a magas vérnyomás és a cukorbetegség gyakoriságának. További okok a gyulladásos betegségek, fertőzések, a vese és a húgyutak elzáródása, valamint az öröklődő elváltozások – magyarázza a Kelet-Magyarország cikkében dr. Szegedi János, a nyíregyházi dialízis központ orvosigazgatója, hogy mi áll a megdöbbentő adatok hátterében.

Az idei vese világnap kiemelt figyelmet fordít az időskorúakra, éppen ezért választották mottóként: „A veséid veled öregszenek! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!” – A KSH adatai szerint Magyarországon a születéskor várható átlagos életkor férfiaknál 70,1, nőknél 77,9 év. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ezen mutató férfiaknál 75,74, nőknél 77,67 év – ismertet egy újabb adatot Szegedi János. – Idős korban csökken a vese tömege, véráramlása, működése. Ismert tény, hogy idős korban a gyógyszeres kezelés fokozott figyelmet igényel, miután megváltoznak a gyógyszerek hatásai, a gyógyszerek kiválasztása, gyakoribbak a mellékhatások. A kiszáradás (csökkent folyadékfogyasztás, hányás, hasmenés, lázas állapot, nagymértékű izzadás) pedig az ép veséket is károsíthatja. A károsodás olyan súlyos lehet, hogy átmeneti vesepótló kezelés válik szükségessé. Amennyiben a gyógyulás nem teljes, idült vesebetegség, veseelégtelenség is kialakulhat.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyházán, Kisvárdán és Mátészalkán működik dialízisközpont. A hét minden napján lehetőség van a járóbeteg-ellátásban a vesebetegek kivizsgálására, kezelésére – említette a főorvos.  Jelenleg a megyében 366-an részesülnek vesepótló kezelésben, közülük 50 beteg otthon végzi a hasűri kezelést, a többiek ellátását a dialízis központokban végzik. Minden szervátültetésre alkalmas beteget felvesznek a transzplantációs listára, egyre több betegnél végeznek élődonoros átültetést. – A közös cél az, hogy ebbe a stádiumba minél kevesebben jussanak el. A megelőzésnek ebben van óriási szerepe – hangsúlyozta Szegedi János.

A rutin vizelet-, vér- és vérnyomás-vizsgálat már korán jelzi a vesebetegség lehetőségét. A időben elkezdett kezelés lelassíthatja, megállíthatja a veseműködés további romlását. Többek között erre is felhívja a figyelmet vesebetegek megyei szervezetének szerdai rendezvénye. A Korzó Bevásárlóközpont II. emeletén 13 órától előadásokkal és ingyenes vérnyomásméréssel várják az érdeklődőket.

Forrás: Kelet-Magyarország OnlineMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care