NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanBizonyítékokon alapuló nefrológia

2013.10.26

A vesegyógyászat legújabb tudományos eredményeibe kaptak betekintést a tanácskozók.


A bizonyítékokon alapuló orvoslás, illetve vesegyógyászat volt a témája a Magyar Nephrologiai Társaság (MANET) idén harmincadik alkalommal megrendezett nagygyűlésének. A Pécsen tartott, szombaton záruló három napos kongresszuson nemcsak a nefrológia legújabb tudományos eredményeibe kapott betekintést az ország szinte minden részéről érkezett, több mint 400 résztvevő, hanem számos társasági eseményen is megvitathatták a hallottakat. Sőt, együtt ünnepelhettek a konferencián kitüntetett kollégákkal is.

Ünnepélyes díjátadóval kezdődött a jubileumi kongresszus, amelyen többek között két rangos kitüntetést is átadtak. Dr. Sulyok Endre, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának professzora kapta idén a Korányi Sándor-díjat, és dr. Fekete Andreát, a Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika fiatal kutatóját tüntették ki az ERA-EDTA National Grant díjjal. Az évforduló kapcsán több visszaemlékezés is elhangzott, így például a MANET nagygyűléseinek 30 évét foglalta össze dr. Radó János, illetve dr. Perner Ferenc a magyarországi vesetranszplantáció 40 évéről tartott előadást.

Mint dr. Reusz György professzor, a MANET elnöke kérdésünkre elmondta, azért adták a kongresszusnak az „Evidence Based Nephrology” (bizonyítékokon alapuló vesegyógyászat) címet, mert új szerkezetben kívánták végigbeszélni a nefrológiában jelenlévő, fontosabb igazolt adatokat, illetve azt, hogy mely területeken nem állnak ezek rendelkezésre, és ilyenkor mi a teendő. A konferencián hangsúlyt kaptak a fiatal kutatók előadásai és az alapkutatási témák, valamint a résztvevők bepillanthattak az új terápiás lehetőségekbe és tudományos felismerésekbe. A szakdolgozóknak külön szekciót hoztak létre, amelynek fő témája a bizonyítékokon alapuló nefrológiai szakápolás.

A jubileumi nagygyűlés adott helyet pénteken a MANET közgyűlésének is, amelyen a számos napirend mellett sor került a Nemzeti Vese Program 2013. évi tevékenységéről szóló beszámolóra is.

Forrás: vesebetegség.hu - beb
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care