NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanAz idei transzplantációs számok mostanáig

2012.11.21

A 159 kórházból 49-ből jelentettek donort szeptember végéig.


Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája összesítette s közzétette az idei év első kilenc hónapjának donációs-transzplantációs statisztikáit. Az összesített adatokat böngészve kiderül, hogy 2012 szeptemberéig az ország 159 kórháza közül 49-ből jelentettek agyhalott donort. A képzeletbeli dobogón ebben az időszakban a Debreceni Egyetem Idegtudományi Klinikája állt (13), a második helyre a Szegedi Egyetem Új Klinika került (10), míg a dobogó harmadik fokán többen állhatnak egymás mellett: az egri -, miskolci-, szolnoki-, székesfehérvári – és a szekszárdi megyei kórház 7-7 donorjelentéssel. A negyedik helyre is többen kerültek, a fővárosból egyedül jelentő Egyesített Szent István és Szent László Kórház osztozik a debreceni-, győri-, kecskeméti- és soproni megyei kórházzal, valamint a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájával (6-6 donorjelentés).

A vesekivételek és beültetések régiónkénti számát tekintve a budapesti teamek vezetnek 60 kivétellel és 66 beültetéssel, őket követik a szegedhez tartozók 49 szervnyerő műtéttel és 34 vesebeültetéssel. A debreceni csapatok 36 kivétellel és 19 beültetéssel, a pécsi teamek pedig 30 vesekivevő és 27 beültető műtéttel szerepelnek a statisztikában.

A havi bontásban közzétett donorjelentési statisztika szerint a legtöbb riadó augusztus (26), július (25) és január hónapban (19) volt, ami pedig a donordiagnózisokat illeti, 68%-ban agyi érkatasztrófa, 23%-ban pedig koponya-trauma vezetett az agyhalálhoz.

A Szervkoordinációs Iroda honlapján folyamatos frissítéssel közli az aktuális transzplantációs adatokat. A november 19-i állás szerint 2012-ben addig 124 megvalósult szervkivételi riadó volt az országban. A veseátültetések száma 189, a májátültetéseké 37, a kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetések száma 6, a szívátültetéseké 29, a Bécsben végzett tüdőátültetéseké 27 volt.

Az első kilenc hónap böngészhető adatait itt találja

Forrás: vesebetegseg.hu


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care