NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanA VESE VILÁGNAP HAZAI ESEMÉNYEI

2015.02.26

Nyílt napok, fórumok, előadások és találkozók a szakorvosokkal. Folyamatosan frissített!


SZEGED

A Vese Világnapja alkalmából a SZTE-SZAKK I. Belgyógyászati Klinika Dialízis Központjában március 17-én 16-18 óra között nyílt napot szervezünk az érdeklődőknek, melynek keretében általános tájékoztatást adunk a Vese Világnapjáról, a Nemzeti Vese Program által biztosított anyagok segítségével felhívjuk a figyelmet az egészséges vese jelentőségéről, annak védelmére, majd beszélünk a vesebetegségekről és válaszolunk a felmerülő kérdésekre. Ezt követően bemutatjuk a dialízis kezelést (HD,PD).

Üdvözlettel
Dr. Ondrik Zoltán
orvosigazgató
SZTE-SZAKK I. Belgyógyászati Klinika
Dialízis Központ

X    X      X

DEBRECEN


A Debreceni Egyetem a Vese Világnap alakalmából lakossági fórumot szervez nephrologusok, transzplantációs sebészek, dietetikus, gyermekgyógyász, ápolók és a Vesebetegek Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének (http://vede.gportal.hu/ ) bevonásával. A fórumot követően nyílt nap keretében az érdeklődőknek bemutatjuk a dialízisközpontot és az ott folyó munkát (szakrendelések, gondozás, hemodialízis, peritoneális dialízis és egyéb szervpótló kezelési lehetőségek)

Lakossági fórum:
Ideje: 2015. március 8 (vasárnap) 9.30 - 11.00 óra
Helye: Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet „A” épület (volt I. sz. Belklinika) tanterem

Nyílt nap a Szervpótló Centrumban:
A fórumot követően bemutatjuk a dialízis központot:
Ideje: 2015. március 8 (vasárnap) 11 - 12.30-ig
Helye: Debreceni Egyetem Nephrologiai Tanszék - FMC Extrakorporális szervpótló (dialízis) Centrum.

X X X

MISKOLC

2015. 03. 08-án, vasárnap 10.00 órától az FMC Miskolci Nefrológiai Központjában a Vesebetegek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete közgyűlést tart, amelynek napirendi pontjai között megemlékezés lesz a Vese Világnapról.

2015. 03. 11-én, szerdán 13.45 órától az FMC Miskolci Nefrológiai Központjában, a Vese Világnap keretében előadásokat tart a vesebetegek helyi egyesülete a folyadékok élettani jelentőségéről, a helyes folyadékfogyasztásról. Orvos-beteg találkozó keretében beszélgetünk aktuális gondjainkról. A rendezvény nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

2015. 03. 13-án, pénteken 14.00 órától a Borsodmentő Kft központjában szolgáltató-beteg találkozót rendeznek, ahol a Borsodmentő Kft. és a Vesebetegek B.-A.-Z. Megyei Egyesülete vezetősége megbeszéli a betegszállítás aktuális gondjait.

X   X   X
BUDAPEST

Gyermekrajz kiállítások a Vese Világnap alkalmából

A Nemzeti Vese Program rajz és grafika pályázatot hirdetett általános iskolásoknak, melynek célja az volt, hogy a kiírás eredményeként olyan gyermekrajzok szülessenek, amelyek felhívják a magyar társadalom figyelmét a vese védelmére, a vesék összetett és létfontosságú szerepére, a vesebetegségek megelőzésének fontosságára!

A kezdeményezés kiemelt célja volt, hogy a pályázaton résztvevő diákok – „VESE ÓRÁINK” segítségével – elmélyítsék a vesével kapcsolatos ismereteiket, hogy tudatosítsuk bennük a prevenció jelentőségét, érzékennyé tegyük őket a beteg embertársainkkal való szociális kapcsolatokra, valamint hogy az ő nyelvükön ismertessük meg velük a megelőzés miben létét, a dialízis, a donáció és a transzplantáció fogalmait. A gyermekrajzok 2 kiállítási helyszínen tekinthetők meg, ahol szöveges információs táblákkal kiegészítve, teljesítik majd azt a másodlagos küldetést, amely során felhívják a magyar társadalom figyelmét a vese védelmére, a vesék összetett és létfontosságú szerepére, a vesebetegségek megelőzésének fontosságára.

Vese-rajz és –grafika” kiállítás nyílik 2015. március 12-én, a Vese Világnapján a Mammut Bevásárló és Szórakoztató Központban. A kiállítás 1 héten keresztül lesz megtekinthető a Mammut II. Bevásárlóközpont 3. emeletén (1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.). (Ez a Mammut I-t és II-t összekötő folyosó.). A kiállítás ünnepi megnyitójának időpontja: 2015. március 12. 16.00. A kiállítást Prof. Dr. Reusz György, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke, a Nemzeti Vese Program szakmai igazgatója és Zoltán György, a Nephrologiai Szolgáltatók Egyesületének elnöke, a Nemzeti Vese Program operatív igazgatója nyitják meg.

Vese-rajz kiállítás a Westend City Centerben. „Vese-rajz ” kiállítás nyílik 2015. március 9-én, a Vese Világnapjához kapcsolódva, a Westend City Centerben. A kiállítás két héten keresztül, március 22-ig lesz megtekinthető a Westend City Center 1. emeletén (1062 Budapest, Váci út 1-3.).

X     X     X

BUDAPEST

Reklámfilm premier a Vese Világnapján

A Nemzeti Vese Program 2015. március 12-én mutatja be azt a reklámfilmet, amelyben ismert és elismert emberek tolmácsolják a 8 aranyszabályt a vese védelmében! A produkcióban részt vállalt Prof. Dr. Perner Ferenc, Dr. Zacher Gábor, Hevesi Tamás, Ruzsa Magdi, Für Anikó, László Zsolt és nagyköveteink Börcsök Enikő és Both András. A reklámfilm, a résztvevők lelkes, önkéntes, karitatív felajánlásával készült a jó ügy érdekében, amelyet ezúton is hálásan köszönünk!

X    X     X

BUDAPEST

A Vese Világnaphoz kapcsolódva 2015. március 12-én és 13-án a Nemzeti Vese Program ünnepi "Vese órákat" tart a Szent Margit Gimnáziumban. A kezdeményezés kiemelt célja, hogy a Transzplantációs Alapítvánnyal közösen tartott „VESE ÓRÁINK” segítségével, az ott hallottak alapján, a diákok elmélyítsék a vesével kapcsolatos ismereteiket, hogy tudatosítsuk bennük a prevenció jelentőségét, érzékennyé tegyük őket a beteg embertársainkkal való szociális kapcsolatokra, valamint hogy az ő nyelvükön ismertessük meg velük a megelőzés miben létét, a dialízis, a donáció és a transzplantáció fogalmait. A Világnap tematikájához kapcsolódva, az előadások során is kiemelt témaként jelöltük meg a folyadékfogyasztási szokásokat. A program kapcsán a Nemzeti Vese Program kiemelt együttműködő partnere az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet.

X X X

BUDAPEST


A megfelelő vízfogyasztás a kiemelt témája az idei Vese Világnapjának is, amely keretében a vesebetegségek megelőzésének és korai felismerésének fontosságára hívják fel a figyelmet világszerte. A magyar és nemzetközi kezdeményezéshez évek óta csatlakozik a B. Braun Avitum dialízishálózata is, amelynek budapesti dialízisközpontja 2015. március 22-én 10:00 és 13:30 óra között Nyílt Napot tart (Budapest XI. ker. Halmi u. 20-22., II. emelet). Ennek keretén belül szakmai és felvilágosító programmal várja az érdeklődőket a Vese Világnap alkalmából, amelynek keretében a dializált, a transzplantált és a gondozott betegek, valamint az egészséges hozzátartozók és érdeklődők számára tartanak ismeretterjesztő programokat és előadásokat, de emellett szívesen látnak mindenkit, aki érintett lehet, vagy a téma felkeltette az érdeklődését.

BÉKÉSCSABA
B. Braun Avitum 5. számú Dialízisközpont - Nyílt nap a Vese Világnap alkalmából
Dátum: 2015. március 12. 13:00-15:00
Helyszín: 5600 Békéscsaba, Gyulai út 18.

GYŐR
B. Braun Avitum 11. számú Dialízisközpont - Nyílt nap a Vese Világnap alkalmából
Dátum: 2015. március 12. 14:00-15:00
Helyszín: 9023 Győr, Magyar u. 8.

DUNAÚJVÁROS
B. Braun Avitum 13. számú Dialízisközpont - Nyílt nap a Vese Világnap alkalmából
Dátum: 2015. március 12. 13:00-17:00
Helyszín: 2400 Dunaújváros, Korányi Sándor u. 4-6.

KISTARCSA
B. Braun Avitum 14. számú Dialízisközpont - Nyílt nap a Vese Világnap alkalmából
Dátum: 2 015. március 12. 13:00-17:00
Helyszín: 2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1.

GYULA
B. Braun Avitum 15. számú Dialízisközpont - Nyílt nap a Vese Világnap alkalmából
Dátum: 2015. március 12. 13:00-17:00
Helyszín: 5700 Gyula, Semmelweis u. 1.

AJKA
B. Braun Avitum 17. számú Dialízisközpont - Nyílt nap a Vese Világnap alkalmából
Dátum: 2015. március 12. 13:00-17:00
Helyszín: 8400 Ajka, Szilvágyi út 93.

KAPOSVÁR
B. Braun Avitum 4. számú Dialízisközpont - Vese Világnaphoz kapcsolódó szakmai nap a Városi Könyvtárban
Dátum: 2015. március 12.
Helyszín: Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár,
7400 Kaposvár, Csokonai Vitéz Mihály utca 4.

SIÓFOK
B. Braun Avitum 16. számú Dialízisközpont - Vese Világnaphoz kapcsolódó szakmai nap háziorvosoknak a Városi Könyvtárban
Dátum: 2015. március 16. 18:00
Helyszín: 8600 Siófok, Fő tér 2./A

SZÉKESFEHÉRVÁR
B. Braun Avitum 9. számú Dialízisközpont - Az önkormányzattal közösen tartott felvilágosító és megelőzésre felszólító nap a Civil Házban - Lakossági fórum
Dátum: 2015. március 19. 10-13 óráig
Helyszín: Rákóczi út (volt Technika Háza)


X      X      X
BAJA

A Bajai Diaverum Dialízis Központ és a Bajai Szent Rókus Kórház épületünkben működő Nephrológia Ambulanciája az alábbi eseményt szervezi a Vese Világnapja alkalmából.

Program :

- Szűrés ( vérnyomás- és pulzusmérés, vizeletvizsgálat, vércukormérés )

- Nyílt nap Dialízis Központunk bemutatására

- Peritoneális dialízis, mint kezelési módszer népszerűsítése

- Riport a Bajai TV és a Bácskai Napló számára

2. A rendezvény helyszíne és időpontja:

Bajai Diaverum Dialízis Központ épülete Baja 6500. Vasvári Pál u. 38.

2015. március 12. 09.00.-12.00.

MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRUNK !
Szervezők:

Dr. Magyar Katalin Vezető nefrológus - klinika menedzser

Steiner Katalin Főnővér

Robozné Hammer Tímea Adminisztrátor

x       x       x

SZENTES

Az FMC Szentesi Dialízis Központ az alábbi rendezvénnyel készül a 2015. évi Vese Világnapra.

Vesebeteg Egyesületi továbbképző rendezvény
Időpont: 2015. március 22. vasárnap
Helyszín: FMC Szentesi Dialízis Központ,
Sima Ferenc utca 44-58.
6600 Szentes
Kapcsolattartó: dr. Mihalcsó Miklós, orvos-igazgató

X    X    X

NYÍREGYHÁZA

Rövid orvosi előadásokkal a vesebetegség témakörében és ingyenes vérnyomásszűréssel készül a B. Braun Avitum helyi dialízis centruma március 11-én a Korzó Bevásárlóközpontban. Nagyításhoz kattintson a képre

x    x    x 

SALGÓTARJÁN

Vese Világnap 2015 - Nyílt nap érdeklődők és a sajtó számára
Helyszín: FMC Salgótarjáni Dialízis Központ
Időpont: 2015. március 12., csütörtök
Helyszín: FMC Salgótarjáni Dialízis Központ
3100 Salgótarján, Füleki út 54-56.
Kapcsolattartó: dr. Kevei Péter, orvos-igazgató
Tel: +36 32 520 780 +36 32 520 780

X     X      X

SOPRON

Sajtómegjelenésekkel készülnek a kollégák a Vese Világnapra, a Soproni Kórházban pedig Vese Világnapi szűrések és orvos kérdezz-felelek lesz az alábbi program szerint:

Március 5. csütörtök - helyi Pulzus TV- stúdióbeszélgetés sugároz a Vese Világnapjáról
Március 11. szerda - A Kisalföld c. megyei lap interjúban foglalkozik a témával
Március 11. szerda - Soproni Helyi Théma intenjút közöl a Vese Világnapjáról

Március 12. csütörtök - A soproni kórházban ingyenes lakossági szűrés, labordiagnosztika, vérnyomásmérés, dietetikai tanácsadás, "orvos válaszol"- feleletek a feltett kérdésekre.
Helyszín: a Soproni Gyógyközpont új diagnosztikai tömbje, vérvételi aula/büfé

9.00 - 12.00 állandó programok:
Ingyenes szűrővizsgálatok: vérnyomásmérés, vizeletvizsgálat
Dietetikai tanácsadás: Mit tegyünk, mit együnk, hogy megelőzzük a vesebetegségeket?
Étrendi javaslatok egészségeseknek és vesebetegeknek.
Vese kvíz és vese puzzle: aki helyesen kitölti a vese kvízt, a közösségi puzzle egy darabját
felteheti (flip chard), a sok-sok darabból összeáll a teljes kép.

09.00 – 11.00  9.00-11.00 A nefrológus válaszol: Dr. Pálvölgyi Nóra főorvos helyszíni tanácsadásaMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care