NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanA betegszállítók is készülnek a rendkívüli télre

2012.02.03

Ha az utak járhatóak, akkor nem várható probléma a művesekezelésre szorulók szállításában.


Mint az egészségügyi ellátás minden más szintjén dolgozók, a szokott módon a betegszállítást végző vállalkozások is felkészültek a következő napokra ígért „rendkívüli” téli viszonyokra, azaz a nagy hidegre és hóesésére, bár az elmúlt 15 évben csak elvétve kellett honvédségi vagy mentőszolgálati segítséget kérni elakadt betegszállító vagy elzárt településen lévő, művesekezelésre szoruló beteg szállításához – tudta meg a vesebetegség.hu. Dr. Bíró Ferenc, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete elnöke elmondta, az autókat felkészítették az előre látható helyzetekre, ha az utak járhatóak, akkor nem lesz probléma. Más a helyzet, ha valahol egyszerre nagyobb mennyiségű hó hullik és az eltakarítása lehetetlen vagy hosszabb időt vesz igénybe, bár az elmúlt évtizedekben egy-két esetben kellett ilyen helyről vesebetegek „kimenteni”, hasonlóan a sürgős beavatkozást igénylő egyéb betegekhez. Ilyenkor az Országos Mentőszolgálat terepjárója vagy – ha a repülési viszonyok engedik – helikopterei mennek a helyszínre. A betegszállítók kapacitásának 30-40 százalékát a kontrollvizsgálatokra szállítandók kötik le, ilyen helyzetben természetesen ezeket a vizsgálatokat – s minden egyéb, előre tervezhető, azaz halasztható „útnak indulást” csúsztatni lehet.
 
Országos szinten a vesebetegek kb. 50%-át a betegszállítók viszik kezelésre a műveseállomásra, akiket a legzordabb időjárási körülmények ellenére is el kell szállítani. Ennek érdekében ha kell, minden tagszervezet beszáll a hétvégi szolgálatba, és szükség esetén további autókat is beállítanak.
Az ilyenkor szokásos rutin értelmében a kieső, kritikus helyeken (a kezelőhelytől távoli falvakban vagy tanyákon) élő, művese kezelésre szorulók általában a dialízis állomáshoz tartozó egészségügyi intézményekben is átvészelhetik a kemény napokat, azaz kórházi elhelyezést kérhetnek és kaphatnak arra az időszakra, amíg hazaszállításuk akadályozott, de kezelésük nem halasztható. Bíró Ferenc azt javasolja, az ilyen településen élő dializáltak akár előre vegyék fel a kapcsolatot a kezelőhellyel, a kórházzal. 
 
Készenlétben a mentők
A hétvégére várható rendkívüli havazásra tekintettel az Országos Mentőszolgálat készenlétbe helyezte mintegy 60 négykerék-meghajtású terepjáró mentőautóját, valamint mentőhelikoptereit - közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel. Mint mondta, a mentőszolgálatnál nem számítanak az átlagosnál több hívásra, ugyanis mivel hétvége jön, az emberek megtehetik, hogy otthon maradnak. Egy eset ellátása azonban nagyobb erőfeszítést igényelhet a mentőktől, mint általában, mivel a nagy hóban a mentőautó is lassabban tud csak közlekedni, jelentős havazás esetén pedig az is előfordulhat, hogy egyes településeket meg sem tudnak majd közelíteni. Ilyen helyeken viszont - ha az időjárás lehetővé teszi - bevethetik a helikoptereket - hangsúlyozta a szóvivő.

Domján László, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka pénteken Székesfehérváron azt mondta: a Magyar Honvédség 600 katonával és 200 különleges gép- és harci járművel készült fel arra, hogy ha szükséges, segítséget nyújtson a hideg idő és a várható havazás miatt kialakuló esetleges veszélyhelyzetekben. Hangsúlyozta: ha szükség lesz rá, a létszámot és a műszaki eszközök számát növelik.

A katasztrófavédelemmel együttműködve elsősorban olyan esetekben segítenek, amelyek megoldásához a katasztrófavédelemnek és a polgári erőknek nincsenek meg a megfelelő műszaki eszközeik.
 
Havazás: listák az akut ellátásra szoruló betegekről
A művesekezelésben részesülőkről és a szülés előtt álló nőkről készítettek a megyékben listát.

Paller Judit országos tiszti főorvos az MTI-nek elmondta: ezeket a betegeket arra kérték, hogy menjenek a megyeszékhelyekre, illetve a kórházak közelében lévő városokba, hogy az időjárás alakulása ne hátráltassa biztonságos ellátásukat. Több beteget, illetve várandós nőt felvették a kórházak - tette hozzá Paller Judit.

A rendkívüli időjárás, a hóhelyzet miatt várható egészségügyi kockázattal kapcsolatban a területileg illetékes megyei tiszti főorvosok és védelmi bizottságok meghozták a szükséges döntéseket. Készültségben áll a mentőszolgálat, és a gyógyszerellátástól a háziorvosok átcsoportosításáig minden területen felkészültek a rendkívüli helyzetre - hangsúlyozta az országos tiszti főorvos.

kávé - MTIMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care