NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

A hemodializált beteg diétája

Hogyan állítsák össze étrendjüket, és mire figyeljenek a hemodializált betegek – erről kérdeztük Dr. Barna István nefrológus egyetemi docenst, a Magyar Nephrológiai Társaság titkárát.

A hemodializált beteg diétája káliumszegény. Mi is a kálium? Milyen következményekkel juttatható a szervezetbe?

- Minden élelmiszerünkben jelen lévő ásványi anyag, amire az ideg-és izomműködésben szükség van. Az egészséges ember a felesleget a vizelettel kiürítni, a dializált azonban erre képtelen, ezért a kálium a szervezetében marad, ahol tüneteket okozhat, hogy megemeli a vér káliumértéket. A normál szérum-kálium érték: 3,8-5,2 mmol/l közötti. A túlzott kálium bevitel tünete az izomgyengeség, az izomfájdalom, az izomgörcs, a járásképtelenség, a nehézlégzés, a száj- és arczsibbadás, legsúlyosabb következmény a szívmegállás. A napi bevihető kálium mennyisége ne haladja meg az 1800-2000 mg-ot! Mindig figyelembe kell venni az elfogyasztott ételek mennyiségét is!

- Vannak élelmiszerek, amikben nagyon magas a kálium tartalom, ezért fogyasztásuk nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben ajánlottak. Melyek ezek?

- A szárított gyümölcsök: aszalt szilva, aszalt barack, füge, datolya, stb., a banán, sárgadinnye, sütőtök, kivi, a szárazbab, lencse, sárgaborsó, az olajos magvak – lásd dió, mák, mogyoró, mandula, napraforgómag ect. – a kakaó, csokoládé, a házi készítésű szörpök, lekvárok, ketchup, paradicsompüré, a karalábé, burgonya, brokkoli, paraj, sóska, a friss fűszernövények – petrezselyemzöld, bazsalikom, tárkony stb. –, a befőttlé és gyümölcslevek.

- Hogyan csökkenthető a bevitt kálium tartalma?

- Nyersanyag válogatással, vagyis a magasabb káliumtartalmú ételeket ne válasszuk! Meg a kiválasztott nyersanyag mennyiségének csökkentésével. Áztatással, előfőzéssel is, ha ugyanis a felhasználandó élelmiszereket áztatjuk, előfőzzük, akkor a káliumtartalmat csaknem 20%-kal csökkenthetjük. Főzésnél a leöntött főzővizet mindig ugyanolyan hőmérsékletű vízzel pótoljuk! A befőttlevet, a mirelit termékek levét öntsük le. Hétvégén káliumban szegény – rizs, főtt tészta, köreteket – köretet, naponta 1 db gyümölcsöt fogyasszanak, azt se fáról, ugyanis onnan a mennyiség nem kontrollálható. Kis tálkából egyen!

- Mi a helyzet a fehérjedús és energiagazdag étrenddel?

- Testünk működéséhez energiára van szükségünk, hogy mennyire, az súlyunk, mozgásunk, munkavégzésünk és korunk függvénye. Az energiát a tápanyagokból nyerjük, a fehérjéből, zsírból és a szénhidrátokból. Az energiát mennyiségét kalóriával (kcal) vagy kilojoule-lal (kJ) jellemezhetjük. Amikor az üzletben vásárolunk, az áruk többségén megtalálható a kalória-, a fehérje-, a zsír- és a szénhidrátérték. A dializált beteg energia- és fehérjeszükségletét is az ideális súlyához kell igazítani. A fehérjeszükséglet 1,2g / ideális testsúly/kg-onként, az energiaszükséglete 30-35 kalória ideális testsúly/kg-onként.

A megfelelő kalória- és fehérjebevitel a diéta nagyon fontos része. Az emberi testnek szüksége van fehérjére, mivel sejtjeink ebből épülnek fel. A dialízis során fehérjevesztés történik, ezért ezt pótolni kell. Ha a beteg a táplálékkal nem juttatja be a megfelelő mennyiségű fehérjét és energiát, akkor fehérje-kalória alultápláltság, orvosi kifejezéssel malnutrició jön létre. Amikor a beteg alultáplálttá válik, először gyengének, elesettnek, fáradékonynak érzi magát, könnyebben megbetegszik, és abból lassabban épül fel.

- Az alultápláltság a labor eredményeiben is megmutatkozik?

- Igen, hiszen csökken a szérum-albumin szintje (>40g/l), csökken a prealbumin szint (<290mg/l) és a szérum-transzferrin szint (<2g/l). Kevesebb lesz a szérum karbamid-, a kreatinin szint, meg a HD előtti szérum kálium és foszfor szint is. Csökken a pajzsmirigy hormon szintje, a páciens súlya az ideális súly 80%-ánál kevesebb.

Hogy elkerülje ezt az állapotot megfelelő mennyiségű fehérjét és kalóriát kell fogyasztania. A fehérjék megtalálhatók az állati és a növényi eredetű táplálékainkban. Ezek napi étrendjében nagyjából fele-fele arányban szerepeljenek.

Állati eredetű fehérjeforrások: hús, hal, húsfélék (kolbász, felvágottak, belsőségek, tej, tejtermékek (túró, kefir, joghurt, sajtok, tojás…

Növényi eredetű fehérjeforrások: Liszt és az ebből készült ételek, kenyér, péksütemény, hüvelyesek (szárazbab, lencse, stb), olajos magvak (dió, mák stb.), gombafélék…

Amennyiben megfelelő táplálkozással sem sikerül elkerülni az alultápláltságot, akkor a speciális, dializált betegeknek kifejlesztett tápszerre van szükség, amiben a fehérjék mellett ásványi anyagok és vitaminok találhatók. Ha a beteg túlsúlyos vagy mozgásában súlyosan korlátozott, akkor az ajánlott kalória mennyiségét csökkentenie kell. A fehérje viszont ekkor sem lehet kevesebb!

- A dializált beteg foszforszegény diétájáról mit kell tudni?

- A foszfor nagy mennyiségben a csontokban található ásványi anyag. A vesék foszforkiválasztása a dialízis időszakában csaknem megszűnik. A táplálékkal bejutott foszfor miután nem tud kiürülni, a vér foszfor szintje emelkedik, márpedig ez egyéb tényezőkkel együtt súlyos megbetegedést, úgynevezett urémiás csontbetegséget okoz. Sokfélék a tünetei. Első jele a véreres szem és a bőrviszketés, később az erekben, a szívben, a tüdőben, az ízületekben meszesedéseket, kalcifikációkat hoz létre. Az erek meszesedése pedig szív- érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. A csontok törékennyé, fájdalmassá válhatnak. A foszfort szintén a táplálékkal jut be a szervezetbe. A fehérjetartalmú ételeink tartalmazzák a legtöbb foszfort. A szérum foszfor célértéke: 1,1-1,8mmol/l, a szérum kalcium célértéke: 2,1-2,4 mmol/l. Fontos a megfelelő Ca X P érték is, ennek értéke <4,5 mmol2 / l 2

- Mely élelmiszerek kerülendők a magas foszfortartalmuk miatt?

- Különösen a füstölt, a trappista és a kockasajtok, a szardínia halak, elsőségek – máj, velő, vese stb. –, a vadhúsok, az olajos magvak, mint a dió, mák, mogyoró, szotyola stb., a szárazhüvelyesek, lásd bab, sárgaborsó, lencse, meg a csokoládé és a kakaó. Azzal, hogy a beteg kihagyja az étrendből ezeket az élelmiszereket, illetve fogyasztásukat korlátozza, késleltetheti a csontanyagcsere zavar kialakulását. Előfordul azonban, hogy a vérben megemelkedik a foszforszint és a diéta mellett foszfátkötőt is szednie kell.

Van egy program a PEP (Phoszfát –Egység –Program), amely segít a betegnek megtanulni az egyes ételek, élelmiszerek foszfor tartalmát, amit a program során FE (Foszfor-Egység)-nek nevezzünk. A FE nem független a táplálék foszfortartalmától. Ha a táplálék 0-50mg foszfor tartalmaz, akkor az 0 FE, ha 51-100 mg foszfort, az 1FE,101-200 mg foszfort 2FE, 201-300mg foszfort pedig 3FE-t jelent és így tovább. Ha étrendben 3x O FE van, akkor azt 1-nek kell számolni. Ha a beteg szeretné tudni, hogy a napi étrendje mennyi foszfort és mennyi fehérjét tartalmaz, akkor erre használja a FE-t!

Hogyan számolja ki a fehérje és foszfor bevitelét? 10-12 FE =70g-85g fehérjével. Tehát, ha a beteg elfogyaszt 10-12 FE-t, akkor fedezi a napi fehérjeszükségletét. Ha a beteg foszfátkötő tablettát szed, akkor a tabletta szedését mindig a bevitt FE-hez kell igazítania. Vagy 1 FE-hez 1 tablettát, vagy 2 FE-hez kell 1 tablettát bevennie. Ezt mindig a beteg orvosa dönti el.

A foszfort a bélrendszerben a tabletta megköti és kiürül a szervezetből, így megakadályozza, hogy a vér foszforszintje emelkedjen. Minden foszfátkötőt étkezés közben kell bevenni! Tehát a napi foszforbevitele 10-12 FE –nél ne legyen több. Ha hagyományos tápanyagtáblázatot használ, ez a mennyiség 800-1000mg foszfort jelent. A diéta segít abban, hogy két kezelés között jobb legyen a beteg közérzete és segít megőrizni a legjobb egészségi állapotot!

Tápanyagtáblázat és mintaétrendekKrasznai Éva
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care